Ετοιμάζεται το Σπίτι του Κρασιού του Μπουτάρη στη Νάουσα

Advertisement

Στην οδό Χατζημαλούση της Νάουσας, στον αρ. 17, εργάτες μπαινοβγαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο παραδοσιακό κτίριο Ιωάννου Μπουτάρη, το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908). Μαζί τους και μια γνώριμη σε όλους φιγούρα, αυτή του ξακουστού οινοποιού και τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Στο ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες ώστε να στεγαστεί εκεί το Σπίτι του Κρασιού του Μπουτάρη στη Νάουσα καθώς και η έδρα του Ιδρύματος Στέλιου και Φανής Μπουτάρη, το οποίο μπορεί να περιέπεσε σε προσωρινή αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ετοιμάζεται πλέον να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην ενεργό παρουσία και δράση.

Το κτίριο, που στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, πλέον ετοιμάζεται να εξελιχθεί σε έναν χώρο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει -φυσικά- το κρασί και ο πολιτισμός γύρω απ’ αυτό, αφού αυτός υπήρξε εξαρχής και ο στόχος του Ιδρύματος. «Στο πάνω πάτωμα θα γίνει ένα αναγνωστήριο. Εκεί θα υπάρχει η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, με πάρα πολλούς τίτλους βιβλίων γύρω από το κρασί. Θα είναι αναγνωστήριο και όχι δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο καθένας θα μπορεί να έρχεται και να ξεφυλλίζει τα βιβλία, να διαβάζει και να παίρνει τις πληροφορίες που θέλει», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φιλοξενούνται μικρά σεμινάρια και συνέδρια για 50-60 άτομα.

Advertisement

Στο κάτω πάτωμα του διώροφου κτιρίου θα υπάρχει μια συνολική έκθεση (προσωπική) της οικογένειας Μπουτάρη, που έχει αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στην πόλη της Νάουσας, ενώ στο ισόγειο θα φιλοξενείται και η πλούσια συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη με κιτς αντικείμενα, που ο ίδιος έχει συλλέξει από διάφορα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αν και, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, εντούτοις ώς το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο ανακαινισμένος και πλήρως διαμορφωμένος χώρος στο παραδοσιακό αυτό κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του.

Μάλιστα, πέραν του αναγνωστηρίου και των εκθέσεων που θα «τρέχουν» στους δυο ορόφους, θα λειτουργήσει κέντρο ενημέρωσης γύρω από το κρασί για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει μάλλον να προσπαθήσουν πολύ για να μην υποκύψουν στον …πειρασμό της γευστικής δοκιμής, που επίσης θα είναι διαθέσιμη στον χώρο.

Advertisement

*Στη συνημμένη φωτογραφία, ο Γιάννης Μπουτάρης στα σκαλιά του ιστορικού κτιρίου μαζί με την υπεύθυνη επισκέψεων του κτήματος Κυρ-Γιάννη Ελπίδα Παλαμίδα

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement