Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Περισσότεροι από 23.000 νεκροί – Μειώνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων

Advertisement

Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα ((06/02) τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες. Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

Advertisement

Συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα ο κατασκευαστής 12όροφου πολυτελούς κτιρίου στο Χατάι

Ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρόνεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Advertisement

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Advertisement

ΟΗΕ: Έως και 5,3 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία

Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία μετά τον φονικό σεισμό, προειδοποίησε την Παρασκευή (10/02) ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να βρεθούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού», δήλωσε ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Ανατριχιαστικό βίντεο drone από γιγάντιο ρήγμα στο Χατάι

Αίσθηση προκαλεί το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο Χατάι της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή την περασμένη Δευτέρα.

Advertisement

Σε βίντεο από drone του πρακτορείου ΙΗΑ καταγράφεται το μέγεθος του ρήγματος, το οποίο έχει βάθος 30 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Το μεγάλο σεισμικό ρήγμα εντόπισε τις προηγούμενες ώρες η ελληνική επιστημονική αποστολή.

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdagı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement