ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η ώρα των ψηφοδελτίων – Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Advertisement

Να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του, αναμένεται κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να ριχτούν στη μάχη των εκλογών από τώρα οι υποψήφιοι.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει αποφασιστεί η λίστα των προσώπων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 90%. Από εκεί και πέρα, θα μείνουν ανοιχτές κάποιες θέσεις, με σκοπό να στελεχωθούν από ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και επιλογές υψηλού συμβολισμού.

Από το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίζονται ότι η αργοπορία που υπήρξε στην ανακοίνωση υποψήφιων βουλευτών, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι περίμεναν την επίσημη ανακατανομή των εδρών από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών.

Advertisement

Παράλληλα, όμως, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. Αυτή τη φορά στα ψηφοδέλτια, με κινήσεις που ενδεχομένως να προσομοιάζουν στην επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, για τη θέση της εκπροσώπου τύπου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα ονόματα με τα οποία γίνονται οι σχετικές συζητήσεις μυστικά – κάτι όχι σύνηθες για τον ΣΥΡΙΖΑ – δείχνει πως έχουν αλλάξει πολλά στην προσέγγιση της όλης ιστορίας.

Τα πρόσωπα

Ένα είναι δεδομένο. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος του θα υπάρξει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών υποψηφίων.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα βρίσκεται η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ ακούγεται το όνομα του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη, αλλά και μια ακόμα προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους. Παράλληλα, συζητείται το όνομα της αντιστράτηγου εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αλλά και του ακαδημαϊκού Όθωνα Ηλιόπουλου.

Advertisement

Ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, στην Ανατολική Αττική, στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει κρούση προς την τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, ενώ έχει συζητηθεί και το όνομα ενός τραγουδιστή αγαπητού στη νεολαία, πάλι για εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί, αρχικά, να στρατευτούν μαζί του ορισμένοι τεχνοκράτες – όσο και αν δεν του αρέσει καθόλου αυτή η λέξη. Μια «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει ανθρώπου με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί, είναι από το συμβουλευτικό think tank που έχει δημιουργήσει.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ειδικός σε ζητήματα ενέργειας, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται συχνά, πυκνά την εποχή της μεγάλης κρίσης και θα διεκδικήσει τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς.

Advertisement

Ένα ακόμα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τη λεγόμενη «αμφίπλευρη διεύρυνση», να συσπειρώσει, δηλαδή, πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και συγκεκριμένα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μέχρι και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, που είναι διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Το όνομα του Γιώργου Γαβρίλη, παίζει γερά για τον Πειραιά.

Ως προς τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ; Δεδομένη μοιάζει η υποψηφιότητα του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, καθώς και άλλων προσώπων από την περιφέρεια και από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement