Στη ΝΔ “βλέπουν” εκλογές 9 Απριλίου – Πυρετός για τα ψηφοδέλτια

Advertisement

Αν και ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, στο κυβερνητικό στρατόπεδο όλοι ετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενον. Ψηφοδέλτια με πρώην ΠΑΣΟΚους και σκληρή δεξιά

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει ξεκαθαρίσει την ημερομηνία των εκλογών, στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση όμως όλοι ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, που είναι και η πρώτη “καυτή” Κυριακή στο εκλογικό ημερολόγιο.

Εφόσον τελικά ο πρωθυπουργός όντως αποφασίσει να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές στις 9 Απριλίου θα πρέπει περίπου σε ένα μήνα να τις προκηρύξει: Οπωσδήποτε μετά τις 4 – 5 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Το πρόβλημα βεβαίως στην περίπτωση που οι πρώτες εκλογές πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου, που είναι η Κυριακή των Βαϊων, είναι ότι με δεδομένο πως λόγω απλής αναλογικής δεν αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση, η διαδικασία των διερευνητικών θα πέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και θα φτάσει μέχρι το Πάσχα. Αλλά και ότι οι ετεροδημότες θα κληθούν να πάνε στα χωριά τους δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Για αυτό πολλοί στη ΝΔ ακόμη υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου, καθώς άλλωστε πλέον οι εκλογές στην Τουρκία λόγω του σεισμού μετατίθενται για Ιούνιο και άρα δε θα συμπέσουν οι εκλογικές διαδικασίες στις δύο χώρες.

Advertisement

Πάντως η ατμόσφαιρα μυρίζει ούτως ή άλλως όλο και πιο έντονα εκλογές. Ο πρωθυπουργός σήμερα κατά τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαισιο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία θα ανακοινώσει νέα παρέμβαση για τους συνταξιούχους, που δεν είδαν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Η προσωπική διαφορά βέβαια ως παράμετρος του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου δεν θα καταργηθεί, αλλά αναμένεται να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό κλιμακωτά μέχρι τα 300 ευρώ και με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Αναμένεται επίσης άμεσα βελτιωτική ρύθμιση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ως “τσιρότο” στην πληγή των κόκκινων δανείων, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να μη λάβει πιο δραστικά μέτρα για το θέμα των πλειστηριασμών.

Advertisement

Το Μάρτιο θα τεθεί σε εφαρμογή και το Market Pass, ενώ το καλάθι του νοικοκυριού θα γίνει καλάθι Σαρακοστής και Πάσχα, και επιπλέον θα κλειδώσει και το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Εν τω μεταξύ μετρά ο χρόνος πλέον αντίστροφα για τις τελικές ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Ήδη έχουν ανακοινωθεί επισήμως ορισμένοι υποψήφιοι, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού και “μεταγραφές” πρώην ΠΑΣΟΚων, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα κυριαρχίας της ΝΔ και στο κέντρο.

Για παράδειγμα, εκτός από τα “μεγάλα ονόματα” πασοκογενών, δηλαδή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, που θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας και τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που θα είναι υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα, έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες της δικηγόρου και αντιδήμαρχου Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Αννας Ροκοφύλλου στην Α Αθήνας, της πρώην αντιπεριφερειάρχη Νοτιου Αιγαίου και πρώην Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελευθερίας Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα και του Αποστολου Σπυρόπουλου, γιου του αείμνηστου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, στην Αρκαδία, ενώ ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας ενδεχομένως να ενταχθεί σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Advertisement

Καθώς όμως η ΝΔ κινδυνεύει με απώλειες κυρίως προς τα δεξιά της, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για επιστροφές. Η κυβέρνηση πάντως επισήμως δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση συνεργασίας με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ή το Γιώργο Καρατζαφέρη σε κανένα επίπεδο. Συζητείται πάντως το ενδεχόμενο ένταξης του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου στο Επικρατείας της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα θα επιχειρούσε να ανακόψει απώλειες εκ δεξιών προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι ο στρατηγός είχε ενεργή παρουσία στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement