Η Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών με πρωτοβουλία της Τζένης Αρσένη στηρίζει τους Έλληνες σκηνοθέτες

Advertisement

Το κείμενο που απέστειλε η FERA, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Οπτικοακουστικού, είναι μια πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Τζένης Αρσένη, εκπροσώπου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στη FERA και μέλους του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, που καταγγέλλει εξ’ ονόματος των 35 χωρών και των 49 οργανισμών που εκπροσωπεί, το απαράδεκτο πρόσφατο Π.Δ 85/2022, στηρίζοντας απόλυτα τους Έλληνες σκηνοθέτες.

Η παρέμβαση της FERA δείχνει την εκτίμηση που έχει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους Έλληνες συναδέλφους της και ενισχύει τον διαρκή αγώνα και τη δημόσια καταγγελία της Εταιρείας Σκηνοθετών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα, ένα διάταγμα που υποβαθμίζει τον ρόλο του κυρίαρχου δημιουργού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Aναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμη Πρόεδρε, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη

Advertisement

Αξιότιμη Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμε Υφυπουργέ Σύγχρονου Πολιτισμού, κύριε Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων

Βρυξέλες, 14 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 85/2022 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Advertisement

Η FERA, η Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών, συγκεντρώνει ως μέλη 49 εθνικούς οργανισμούς από 35 χώρες. Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου.

Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης   και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης, είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση.

Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην «Οπτικοακουστική Βιομηχανία» είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημα του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργός ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Advertisement

Ως Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει  με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Advertisement

με σεβασμό

Επίτιμη Πρόεδρος: Jasmila ŽBANIĆ (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Πρέσβεις: Marco BELLOCCHIO (Ιταλία), Isabel COIXET (Ισπανία), Agnieszka Πολωνία (Πολωνία), Michaël R. ROSKAM (Βέλγιο), Charles STURRIDGE (Ηνωμένο Βασίλειο), István SZABÓ (Ουγγαρία)

Διοικητικό Συμβούλιο : Bill ANDERSON (Ηνωμένο Βασίλειο), Chair; Elisabet GUSTAFSSON (Σουηδία), Honorary Treasurer; Eugenia ARSENIS (Ελλάδα), Klemen DVORNIK (Σλοβενία), Ida GRØN (Δανία), Lou JEUNET (Γαλλία), Chiara SAMBUCHI (Γερμανία), Salvador SIMÓ BUSOM (Ισπανία), Martijn WINKLER (Ολλανδία).

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement