Τα 4 +1 μηνύματα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Νέα ώθηση στην προεκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προσδώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος που ανακοινώθηκαν χθες στο μεγαλύτερο μέρος τους. Μια μέρα, δηλαδή, μετά την συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας διέβλεψε νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής που «θα ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών».

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ διατάσσει με συγκεκριμένο τρόπο τις δυνάμεις του και οι υποψήφιοι μπορούν επισήμως να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία είτε στις μεγάλες περιφέρειες του κέντρου, είτε στην περιφέρεια. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει κανείς τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές αλλά και πολλά καινούργια πρόσωπα που σηματοδοτούν την νέα εικόνα του κόμματος. Ως εκ τούτου από την συγκρότηση των ψηφοδελτίων προκύπτουν συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα.

Το πρώτο και σαφές μήνυμα που προκύπτει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα διεκδικήσει την εκλογική νίκη στην επόμενη κάλπη απευθυνόμενος σε ένα ευρύτατο πολιτικό ακροατήριο. Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα εκφράζει η πολυσυλεκτικότητα των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται πρόσωπα που υλοποιούν στην πράξη την επιλογή της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Είτε αυτά προέρχονται από τον χώρο του κέντρου, είτε από την «παραδοσιακή βάση» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και από χώρους «στ’ αριστερά» του. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Καρδίτσα την Παρασκευή απεύθυνε ευρύτατο κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, όχι μονάχα στους Αριστερούς και Κεντρώους, ακόμη και σε Δεξιούς και κυρίως να απευθυνθώ σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, και είναι πάρα πολλοί, τι θα ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται. Να απευθυνθώ κυρίως, θα έλεγα, σε αυτούς που έχουν διαφωνίες και αμφιβολίες για εμάς».

Ένα δεύτερο – κομβικό- στοιχείο που χαρακτηρίζει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «κοινωνική γείωση». Μια πλευρά δεν επιχειρείται να αναδειχθεί μόνον προεκλογικά, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στην περιφέρεια φαίνεται να έχουν επιλεγεί πρόσωπα καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες. Είτε αυτό προκύπτει εξαιτίας της επαγγελματικής τους ιδιότητας, είτε λόγω της συμμετοχής τους σε κινήματα, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς αγώνες είτε ακόμη και στην ευρύτερη απήχησή του. Η συνθήκη αυτή δίνει το έναυσμα ώστε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους με αιχμή τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Advertisement
Τα 4 +1 μηνύματα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ
Μεγάλη η συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να διευρύνει το προβάδισμά της στις νεώτερες ηλικίες.Φώτο από την συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα

Η ανανέωση είναι ένα ακόμη μήνυμα που έδωσαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι «φρεσκαρισμένα» κατά τουλάχιστον 50%. Η ανάδειξη νέων προσώπων, όπως και η ηλικιακή ανανέωση ήταν ένα από τα κριτήρια που λήφθηκαν πολύ σοβαρά για την επιλογή των υποψηφίων. Για τον λόγο αυτό στα ψηφοδέλτια εντοπίζονται δεκάδες νέοι που θα διεκδικήσουν τον σταυρό και μάλιστα με χαρακτηριστικά την υψηλή μόρφωση και την επιστημονική τους επάρκεια. Στην ανανέωση των ψηφοδελτίων προφανώς συνέβαλε και η απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι μισοί υποψήφιοι να είναι γυναίκες, στόχος που επίσης έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις νεανικές και παραγωγικές ηλικίες στοχεύει να ενισχύσει το προβάδισμα που ήδη διαθέτει δημοσκοπικά, εστιάζοντας μάλιστα και στην καταπολέμηση της τάσης της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευδιάκριτο και το τεχνοκρατικό στοιχείο. Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται ήδη επιστήμονες υψηλού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης ορισμένοι εκ των οποίων μετέχουν και στην «δεξαμενή» των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα στο 25% των θέσεων που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί η συγκεκριμένη πτυχή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με καινούργια ονόματα. Με το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύεται η αίσθηση ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ασκήσει την διακυβέρνηση με τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις και πρόσωπα που γνωρίζουν το πώς να τις υλοποιήσουν. Αυτό στο φόντο της έκκλησης που απεύθυνε και στην τελευταία του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος κυρίως στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους «η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές με απλή αναλογική, είναι η ψήφος που θα δώσει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών. Άρα, η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος σταθερότητας, σημαίνει δημοκρατία, σημαίνει δικαιοσύνη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «στις εκλογές της απλής αναλογικής θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα από την επόμενη των εκλογών από την πρώτη Κυριακή, από την πρώτη Δευτέρα».

Το τελευταίο, αλλά ίσως πιο εμφατικό, μήνυμα που προέκυψε από την διαδικασία συγκρότησης και ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η εκλογική μάχη πρόκειται να δοθεί συλλογικά. Το δεδομένο αυτό κατέστησε σαφές η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την αποφασίστική αντίδρασή της στον έντονο προβληματισμό που εξέφρασε για τους υποψηφίους του νομού Χανίων ο Παύλος Πολάκης. Όπως προκύπτει πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξεκαθαριστεί πλήρως ότι ο μόνος αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ως εκ τούτου δεν χωρούν ανταγωνισμοί ανάμεσα στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement