Το φαγοπότι των αρίστων

Advertisement

Σε μείζον θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύονται τα «φαγοπότια» κεντρικών στελεχών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Σοφίας Νικολάου. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που εντοπίζει ζημιές του δημοσίου της τάξης του 1.937.948 που προκύπτουν από τις απευθείας αναθέσεις της πρώην γραμματέως αντι-εγκληματικής πολιτικής συνιστά επιβεβαίωση των καταγγελιών που καταγράφονται από το 2021.

Ταυτόχρονα όμως έρχεται να προστεθεί σωρευτικά σε ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτές των Ανδρέα Πάτση, Θέμη Χειμάρα, Κώστα Μαραβέγια και άλλων. «Φιλοτεχνώντας» την εικόνα μιας κυβέρνησης που αξιοποιεί την εξουσία προκειμένου να χρησιμοποιήσει για «ίδιον όφελος» τα δημόσια ταμεία.

Πραιτωριανοί

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι αξιοπρόσεκτο πώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το όνομα των οποίων εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις, έχουν την φημη «πραιτωριανών» της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται ο Ανδρέας Πάτσης που τοποθετήθηκε «φυτευτός» στο ψηφοδέλτιο του νομού Γρεβενών. Θυμίζουμε πως ο Ανδρέας Πάτσης διαγράφθηκε από την Ν.Δ και στην συνέχεια βρέθηκε υπό εισαγγελική έρευνα λόγω της ιδιοκτησίας αδήλωτων εξωχώριων εταιριών ενώ ενεπλάκη στην αγορά «κόκκινων δανείων» στο 1/15 της τιμής τους προκειμένου να κερδοσκοπήσει. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Θέμη Χειμάρα στο νομό Φθιώτιδα, που βρίσκεται από τις 9 Ιανουαρίου υπό έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα λόγω απευθείας αναθέσεων ύψους 49.500 ευρώ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εταιρία του.

Advertisement

Ακραιφνής «Μητσοτακικός» θεωρείται και ο Κώστας Μαραβέγιας, ο οποίος απασχόλησε την επικαιρότητα όταν στην σύζυγό του εγκρίθηκε κονδύλιο 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για μία ΙΚΕ με επενδυτικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ προκειμένου αυτή να προβεί στην δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία.

Η Σοφία Νικολάου

Από τον παραπάνω «κανόνα» δεν εξαιρείται και η Σοφία Νικολάου που κατά την διάρκεια της θητείας της δεν παρέλειπε να τονίζει εμφατικά ότι υλοποιεί την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τομέα της αντι-εγκληματικής πολιτικής.

Μάλιστα είχε ολόπλευρη στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου όταν στις απαρχές της θητείας της βρέθηκε αντιμέτωπη με καταγγελίες για παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων κρατουμένων. Επίσης στηρίχθηκε ακόμη και όταν στις 5 Μαρτίου του 2021 βρέθηκε να καταγγέλλεται από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην βουλή.

Advertisement

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει τότε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «η κυρία Νικολάου, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Μάλιστα ανέφερε χαρκατηριστικά: «Θα βάλετε φρένο σε αυτήν την κυρία; Έχετε φάει και τα πόμολα πια! Δεν είναι κατάσταση αυτή!». Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση αναφέροντας ότι «ιδρύσατε ένα ειδικό Υπουργείο με εκατόν πενήντα ανθρώπους, παρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να ασκεί αντεγκληματική πολιτική, παίρνοντας τον σωφρονισμό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Το φαγοπότι των αρίστων
«Μάσησε τα λόγια του» για την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου EUROKINISSI

Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Ενδεικτική του «στριμώγματος» της κυβέρνησης απέναντι στο πώς εξελίχθηκε η υπόθεση με την Σοφία Νικολάου είναι και οι χθεσινοί δισταγμοί του Γιάννη Οικονόμου όταν ρωτήθηκε για το αν η πρώην γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής θα είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. «Μασώντας τα λόγια του» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η κ.Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις από εκεί και πέρα η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων και των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη». Προσθέτοντας πως«όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός σταθμίζονται και εξετάζονται σε πολύ μεγάλο βάθος τα δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους της ΝΔ». Αξίζει να επισημάνουμε πάντως ότι η Σοφία Νικολάου παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την γραμματεία ενώ δημοσιεύματα συνέδεαν την απόφασή της με την βούλησή της να κατέβει υποψήφια στην Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει άτυπη προεκλογική εκστρατεία. Πρόκειται για μία συνθήκη που αν μη τι άλλο προϊδεάζει για προνομιακή σχέση με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οσμίζονται σκάνδαλα απο το 2021

Η ίδια η Σοφία Νικολάου αποδίδει τα όσα συμβαίνουν σε ένα είδος «πολιτικής δίωξης» που υφίσταται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ή ίδια ανέφερ «έκανα συγκεκριμένη δουλειά στη φυλακές. Ταλαιπώρησα ανθρώπους που ήταν δικοί τους όπως είναι αναρχικοί και ο Κουφοντίνας». Βέβαια αυτή η ερμηνεία ανατρέπεται από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που έχει εγείρει ερωτηματικά για την δράση της.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, η πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, για την οποία έχουν εγερθεί σημαντικά ερωτήματα για απευθείας αναθέσεις, που ζημίωσαν το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ». Ενώ ήδη από το 2021 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης είχε δηλώσει πως στις δραστηριότητες της Σ.Νικολάου «υπάρχει ένα θέμα κακοδιαχείρισης ή οσμή, θα έλεγα, κακοδιαχείρισης, για να μην πάω σε μια τελεσίδικη απόφαση».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement