«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ο χρόνος που θα αποφασίσει να στηθούν οι κάλπες, καθώς όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι την επόμενη μέρα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, έχουν άγνωστους «Χ» και άρα, σημαντικό ποσοστό ρίσκου.
Οσο περνούν τα 24ωρα, τόσο βαραίνει το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο που αντιλαμβάνεται ότι πλέον οδεύει προς τις κρίσιμες εκλογές της απλής αναλογικής, σε μία ατμόσφαιρα φανερής και βουβής οργής, η οποία, είναι ακόμα δύσκολο να ανιχνευτεί δημοσκοπικά πώς ακριβώς θα εκφραστεί. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι συνέπειες για την κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι σημαντικές αλλά ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα διαμορφωθεί το κοινωνικό κλίμα τις επόμενες εβδομάδες.
Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη, καθώς, ήδη «τρέχουν» φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Τετάρτη, εξάλλου, ο νέος υπουργός Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος, θα δώσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, σε μία πρώτη προσπάθεια να δοθούν κάποιες στοιχειώδεις, έστω, απαντήσεις στα αναπάντητα «καυτά» γιατί των συγγενών των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Ο χρόνος των εκλογών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης καλείται να πάρει την κρισιμότερη ίσως απόφαση στη θητεία του. Πότε θα προκηρύξει τις εκλογές. Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Παρ ότι ο ίδιος μέχρι το Σαββατοκύριακο δεν έδινε σημάδια αλλαγής της πορείας που είχε χαράξει, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι το σενάριο των εκλογών στις 9 Απριλίου, υπό τις σημερινές συνθήκες, φαντάζει άκρως προβληματικό, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί ούτε για να υπάρξει μία χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα, ούτε πολύ περισσότερο για ένα πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα φωτίζει με σχετική επάρκεια σκοτεινές πτυχές αυτής της αδιανόητης τραγωδίας.
Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του εισηγούνται να πάνε οι πρώτες εκλογές όσο αργότερα γίνεται. Επειδή, ωστόσο, υπάρχει ο «σκόπελος» των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν την 1η Ιουνίου, στην περίπτωση που οι πρώτες εκλογές γίνουν Μάϊο, οι πιθανές ημερομηνίες είναι μόνο δύο : Στις 14 ή στις 21 του μηνός. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δεύτερες κάλπες, αν απαιτηθούν, θα στηθούν είτε στις 25 Ιουνίου, είτε στις 2 Ιουλίου.
Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Υπάρχει, βέβαια, και η σκέψη να μετατεθούν για λίγο. Να γίνουν δηλαδή οι πρώτες εκλογές αμέσως μετά το Πάσχα, στις 23 Απριλίου και οι δεύτερες στις 28 Μαίου. Ο χειρισμός αυτός, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει κάποιο ορατό όφελος.
Κάποιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, πάντως, εξακολουθούν να κρατούν μία επιφύλαξη για το σενάριο της μετάθεσης των εκλογών, σε μία περίπτωση: Αν οι μαζικές κινητοποιήσεις πάρουν ακόμα πιο κινηματικό χαρακτήρα, και η κατάσταση παραμείνει ιδιαίτερα έκρυθμη. Τότε, λένε, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει να μη μεταβάλει τον αρχικό σχεδιασμό για την 9η Απριλίου.
Αν και το σενάριο αυτό, ώρα με την ώρα χάνει έδαφος, η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει, αφού το αργότερο που μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές, αν θελήσει να τις κάνει στις 9 Απριλίου, είναι στις 14 – 15 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει καθαρή εκλογική περίοδος 21 ημερών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.