Ένα νέο σκηνικό έχει διαμορφωθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με τις εκλογές να παίρνουν μετάθεση και την κυβερνητική στρατηγική να χαράσσεται από την αρχή. Οι εκλογές πάνε για μετά το Πάσχα και σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι να ριχθεί άπλετο φως στα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Στο κυβερνών κόμμα φαίνεται πως κυκλώνουν την 21η Μαΐου για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, ώστε σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση να ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Εναλλακτικά βέβαια σενάρια θα παραμείνουν στο τραπέζι, καθώς είναι εμφανές πως το πολιτικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν απώλειες για το κυβερνών κόμμα- που φαίνεται να κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% – και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν είναι εύκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα νέο αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία ήθελε να φτάσει στις εκλογές με ένα αισιόδοξο αφήγημα, ωστόσο μετά τα Τέμπη το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για τις παθογένειες του συστήματος που δεν αντιμετωπίστηκαν και περιμένουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει σε δύο μέτωπα: αφενός να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα και αφετέρου να ξεδιπλωθεί μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός μίλησε για μια σύγκρουση με το αποκαλούμενο βαθύ αναχρονιστικό κράτος. Σύγκρουση που όπως είπε « αποκτά χαρακτηριστικά κατεπείγοντος».
Αδιαμφισβήτητα το ζητούμενο σε αυτή την συγκυρία είναι να φωτιστούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και εκεί θα εστιάσει το επόμενο διάστημα το κυβερνών κόμμα. Σταδιακά πάντως θα ξεδιπλώνονται πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς και με βάση το σχεδιασμό του Μαξίμου το επόμενο διάστημα θα πάρουν το δρόμο για την Βουλή περίπου 10 νομοσχέδια. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση για του κατώτατου μισθού, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά στόχος είναι να μην δημιουργηθεί η αίσθηση πως επιχειρείται αλλαγή ατζέντας σε αυτή την ευαίσθητη χρονικά στιγμή.
Τσίπρας: Η αποποίηση και η διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι «την μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα». Μάλιστα τόνισε πως «είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι ‘όλοι μαζί φταίμε’ εμένα που θυμίζει το ‘όλοι μαζί τα φάγαμε».
«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που σε συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηρόδρομους τόνισε «τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις, είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία». Από την Κουμουνδούρου τονίζεται πως «ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι κυβερνά 4 ολόκληρα χρόνια», με την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου να υπογραμμίζει πως «η συγνώμη και η ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με το «όλοι φταίνε», ούτε με ψεύτικες παραιτήσεις υπουργών που σε λίγες ημέρες θα είναι ξανά υποψήφιοι».