Στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών φέρεται πλέον η 21η Μαϊου. Ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία δε λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις κάλπες. Αλλά και αυτοί που πλέον εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τον κίνδυνο νέας διεθνούς τραπεζικής κρίσης.
Εφόσον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέξει τελικά να στήσει κάλπες στις 21 ή στις 28 Μαϊου (δύο ημερομηνίες που ήταν ούτως ή άλλως στο αρχικό εκλογικό καλεντάρι του Μαξίμου, καθώς εξυπηρετούσαν και για να μην πέσουν οι δεύτερες εκλογές στις πανελλαδικές, αλλά στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου), θα πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές αμέσως ή λίγο μετά το Πάσχα. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο Μάρτιο να αρχίζει να αντιστρέφεται το πολιτικό κλίμα ή έστω να ανακόπτεται η φθορά της κυβέρνησης, που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερις δημοσκοπήσεις (MRB, ProRata, Metron Analysis, Pulse).
Στο Μαξίμου θέλουν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό είναι εφικτό, χάρη σε “καλές ειδήσεις” όπως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους, που δεν είχαν δει αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και με τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και την απόδοση ευθυνών στο “βαθύ κράτος” και σε διαχρονικές αδυναμίες και παραλείψεις.
Επικαλούνται άλλωστε ότι όλες οι μετρήσεις δείχνουν εκτός από αξιόλογη πτώση της ΝΔ και ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά και διακομματικά.
Στην πραγματικότητα όμως οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται ότι για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πλέον μία αντίστροφη πορεία φθοράς, η οποία δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί και συνεπώς όσο περνά ο καιρός, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο νέας διεθνούς τραπεζικής κρίσης παίζει ξανά το χαρτί της “πολιτικής σταθερότητας”, υπονοώντας ότι κυβερνητική αλλαγή και ειδικότερα μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε ξανά τη χώρα σε μνημονιακά ναρκοπέδια, φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε αντίθετα να επισπεύσει τις εξελίξεις. Σε αυτό το σενάριο οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου και οι δεύτερες στις 28 Μαϊου.
Υπάρχει όμως πάντα στο τραπέζι και το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας στο έπακρον. Θεωρητικά ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές μέχρι και στις 7 Ιουλίου και οι κάλπες να στηθούν εντός 30 ημερών όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Το σενάριο αυτό έχει ένα προτέρημα για την κυβέρνηση: Σημαντικός αριθμός νέων ψηφοφόρων, στους οποίους η ΝΔ υπολείπεται κατά πολύ, θα απουσιάζει είτε για διακοπές είτε για εποχιακή εργασία σε νησιά στον τουρισμό και την εστίαση.
Ενώ όσοι το σκέφτονται, μπορεί απλά να μην πάνε καθόλου στις κάλπες, αντί να ψηφίσουν κάποιο μικρό κόμμα διαμαρτυρίας ή και το ΣΥΡΙΖΑ. Κρύβει όμως όπως αναφέρθηκε και μία μεγάλη παγίδα: Όσο περνά ο καιρός, να αυξάνεται η φθορά της κυβέρνησης.
Κάθε επιλογή λοιπόν ενέχει ρίσκο και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις στις αρχές Απριλίου και μετά το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων.