Η πρώτη κάλπη και οι υπολογισμοί στη «γαλάζια» παράταξη

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement
Με το στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση να φαντάζει πλέον πολύ μακρινός ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έχει βγάλει το κομπιουτεράκι και κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς για τις δεύτερες εκλογές. Η Ν.Δ. δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώτη εκλογή λέει η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ το Μαξίμου παίζει χαρτί της ακυβερνησίας για να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να κερδίσει ψήφους.

Ανά χείρας τα κομπιουτεράκια στη Ν.Δ. που έχει απολέσει σχεδόν κάθε ελπίδα για αυτοδυναμία στις εκλογές της 21ης Μαΐου και έχει αρχίσει να κάνει τους υπολογισμούς της για τις κάλπες που θα στηθούν στις αρχές Ιουλίου.

«Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες εκλογές γιατί θα αποφασίσει ο λαός μας για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα είναι πρώτος. Ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο κόμμα και ποιος θα είναι πρώτος στη δεύτερη», ανέφερε (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με τους υπολογισμούς να δίνουν και να παίρνουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η διαφορά και σημασία της

Με τους αριθμούς να έχουν τη σημασία τους και τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται δημοσκοπικά σε κατακόρυφη πτώση μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο στόχος στην Πειραιώς δεν μπορεί να είναι η αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές, αλλά μια διαφορά που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. «Οι τέσσερις μονάδες διαφορά είναι μια καθαρή διαφορά» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε πως «άλλο είναι ένα ποσοστό 30, άλλο είναι ένα ποσοστό 34, άλλο είναι ένα ποσοστό 37» γνωρίζοντας τη σημασία αποτελέσματος και της ώθησης που θα δώσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Advertisement

«Αν τα αποτελέσματα είναι αυτά που εμείς επιδιώκουμε και διεκδικούμε στα πλαίσια της στρατηγικής αυτοδυναμίας, τότε μια πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται δημοσκοπικά, με μία καθαρή διαφορά, όπως επίσης εν πολλοίς φαίνεται δημοσκοπικά, θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνει και το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό λέω ότι αυτό δεν είναι μία προσδοκία. Οι 4 μονάδες το κρίνουν, είναι μη αναστρέψιμη διαφορά», εκτίμησε ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκης που σύντομα θα αντικατασταθεί και τα ηνία του υπουργείου θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός που θα «τρέξει» τις εκλογές.

Πότε αναμένουμε να έχουμε «καθαρή» εικόνα το βράδυ των εκλογών

Εκτιμάται ότι η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, γύρω στις 9 η ώρα θα έχει αποτελέσματα επί του 80% των εκλογικών τμημάτων, άρα θα υπάρχει ένα αρκετά ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε ο Μ. Βορίδης, ενώ μέχρι τις 12 το βράδυ θα έχουμε και μία εικόνα της σταυροδοσίας των αποτελεσμάτων.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής αναμένεται στις 21ή 28 Απριλίου και οι εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη, τότε θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές. Αυτό το διάστημα, έως τις δεύτερες κάλπες, η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία.

Advertisement

Το Σύνταγμά μας, ανέφερε ο Μ. Βορίδης, ορίζει ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορκίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δηλαδή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι υποχρεωτικά είναι ο αρχαιότερος, αλλά κατ’ έθιμον απαρεγκλίτως ορίζεται ο αρχαιότερος, άρα σε αυτή την περίπτωση αρχαιότερος είναι πράγματι ο Ι. Σαρμάς, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» ανέφερε ο υπουργός.

Δεύτερες εκλογές

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η Ν.Δ. δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώτη εκλογή. «Δεν έχει κανένα νόημα. Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής είναι αποτελέσματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να δώσουν σταθερή κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αυτό μπορεί να συνεννοηθεί μαζί μας και ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεννοηθεί μετά τις δεύτερες εκλογές».

Advertisement
EUROKINISSI

Ανάλογη κατεύθυνση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αφού τόνισε πως «δεν ευθυνόμαστε εμείς για το καθεστώς της απλής αναλογικής» έθεσε το δίλημμα της κάλπης λέγοντας πως η εκλογική διαδικασία θα κρίνει «αν θα κατοχυρώσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ή θα κινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement