Οι δημοσκοπικές αλχημείες…

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Τίτλος από μεγάλη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα: «Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 5,8 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 11,7% το ΠΑΣΟΚ».

Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και αλλού στο Διαδίκτυο. Μόνο που δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση που να καταγράφει αυτή τη διαφορά.

Για την ακρίβεια η εταιρία που αναφέρεται, έχει ανακοινώσει τα εξής αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου εάν επρόκειτο να διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή οι εκλογές: η ΝΔ ποσοστό 26,2% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 9,4% του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Τότε πώς προκύπτει η διαφορά των 5,8 μονάδων, όταν με απλή παρατήρηση των αριθμών είναι 4,7. Απλούστατα πρόκειται για αποτέλεσμα με τη μέθοδο της «εκτίμησης ψήφου».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είναι διευκρινισμένο. Στην πραγματικότητα είναι η …γνώμη του δημοσκόπου.

Σαν τέτοια μπορεί ασφαλώς να αναφερθεί – και όποιος θέλει ας την λάβει υπόψη του. Όταν παρουσιάζεται όμως σαν «δημοσκόπηση» συνιστά παραπλάνηση.

Advertisement

Ένα άλλο στοιχείο της ίδιας μέτρησης είναι η αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ από τους ερωτηθέντες της εταιρίας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο στη δημοσκόπηση, όσο και στην «εκτίμηση ψήφου» εμφανίζονται με σημαντική πτώση.

Η ΝΔ με 39,9% στις εκλογές του 2019 πέφτει το 26,2% και με την εκτίμηση ανεβαίνει στο 32,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% το 2019 έχει 21,5% και φτάνει στο 26,7%.

Αλλά το ΠΑΣΟΚ μόνο ανεβαίνει. Με 8,1% το 2019, παίρνει στη μέτρηση 9,4% και εκ τινάζεται στο επιθυμητό 12,7% στην «εκτίμηση».

Advertisement

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς είναι αυτό που του δίνει πόντους; Η προσωπικότητα του νέου προέδρου του δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται σε καμία δημοσκόπηση. Ακόμη και σ’ αυτή μόνο το 6% τον θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό. Νέες προτάσεις δεν έχει. Στελέχη με προσωπικότητα δεν υπάρχουν…

Πως γίνεται ένα κόμμα με – κατά γενική ομολογία – ασαφή πολιτικό λόγο – αδύναμη ηγεσία, εμφανή τριχοτόμηση μηδενική πρωτοβουλία κινήσεων και με την… Καϊλή στην πλάτη του, μόνο να εμπνέει τους ψηφοφόρους;

Κακά τα ψέματα, αλλά αυτά τα ποσοστά, σαν να… λείπουν από κάπου…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement