Δημοσκόπηση: Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη NΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ,  σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι 28,5% με απώλειες 1,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Νοέμβριο, και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25,5%, αυξημένο κατά 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι η «ψαλίδα» κλείνει κατά 2% και βρίσκεται στο 3%, ακριβώς στο όριο του στατιστικού λάθους.

Advertisement

Μεταξύ του «Σφυγμού» Νοεμβρίου και Μαρτίου έχει μεσολαβήσει η τραγωδία των Τεμπών, το αντίκτυπο της οποίας στη διαμόρωση του πολιτικού κλίματος είναι φανερό σε όλες τις μετρήσεις που διεξήχθησαν αυτό το μήνα.

Στη δημοσκόπηση της Prorata, οι πολίτες, παρότι αποδίδουν μερίδιο ευθύνης διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, από την εποχή Σημίτη, ενδεικτικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε, σε ποσοστό 86%, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Advertisement

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι (64%) εκτιμούν ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ιδίως στους τομείς εκείνους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως η ικανότητα της ΝΔ να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών – έναν δείκτη, στον οποίο μέχρι πρότινος υπερείχε συντριπτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και να διαχειρίζεται ζητήματα διαφθοράς.

Advertisement

Παρόμοια τάση αποτυπώνεται και στη σύγκριση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εικόνα του πρωθυπουργού «θολώνει» σε όλους τους επιμέρους δείκτες, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκρατεί ή και ενισχύει τα σχετικά ποσοστά του.

Ωστόσο, ο «Σφυγμός» του Μαρτίου αποτυπώνει και μια συνολικότερη εικόνα απογοήτευσης και θυμού, καθώς και μια νέα ιεράρχηση από την πλευρά της κοινής γνώμης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, κυρίως εις βάρος τομέων που παραδοσιακά ευνοούν την κυβέρνηση, όπως τα εθνικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων (67%) στην περιοχή της εκτίμησης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό, είτε υπέρ της Ν.Δ. (45%) είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (22%).

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement