Εγκαινιάζεται το Μουσείο Borsalino

Advertisement

Το Ίδρυμα Borsalino και η δημοτική αρχή της Αλεσάντρια στην Ιταλία συνεργάστηκαν για τη δημιουργία νέου Μουσείου, στο οποίο φυλάσσεται η κληρονομιά του ιστορικού πιλοποιείου.

Το Mουσείο βρίσκεται στην ιστορική έδρα του Palazzo Borsalino, όπου στεγαζόταν το πιλοποιείο για σχεδόν 100 χρόνια και παρουσιάζει την ιστορία του οίκου από το 1857 μέχρι σήμερα.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη συλλογή καπέλων που δώρισε η κληρονόμος της οικογένειας, Τζοβάνα Ουζουέλι Μπορσαλίνο το 1994 και επιπλέον 200 νέα μοντέλα που συγκεντρώθηκαν από το Ίδρυμα Borsalino.

Advertisement

Το Μουσείο καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 600 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επιβλητικής εισόδου του εργοστασίου. Το κτίριο ανήκει στη δημοτική αρχή, αλλά το διαχειρίζεται το brand μέσω του Ιδρύματος Borsalino, με πρόεδρο τον Φιλίπε Καμπέριο, επιχειρηματία που ηγείται της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, Haeres Equita, η οποία αγόρασε τον οίκο Borsalino το 2018.

Η έκθεση στο Μουσείο είναι διαρθρωμένη σε τρεις κύριες ενότητες: «Antica Casa» μια εγκατάσταση πολυμέσων που ανιχνεύει τα κύρια στάδια της ιστορίας του Borsalino και τη σύνδεσή του με τη γύρω περιοχή. «Manifattura» αφιερωμένη στις διαδικασίες παραγωγής καπέλων, στις τεχνικές κατασκευής καπέλων των τεχνιτών της ιταλικής πόλης. «Galleria» ενότητα στην οποία παρουσιάζεται η συλλογή καπέλων μέσα από αφηγηματικά μονοπάτια, όπως Borsalino και Γυναίκες, Θεϊκά Καπέλα και Borsalino και Ταξίδια.

Την ιστορική εταιρεία Borsalino, ίδρυσε ο Τζιουζέπε Μπορσαλίνο το 1857. Ο Μπορσαλίνο είχε μάθει τη δουλειά του πιλοποιού στο Παρίσι και όταν επέστρεψε στην Αλεσάντρια αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μικρό εργαστήριο μαζί με τον αδελφό του. Ξεκίνησε με την ρεπούμπλικα από τσόχα, η οποία, χάρη στο καινοτόμο, εύκολο στη χρήση σχήμα της αποδείχθηκε αμέσως ελκυστική στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Τα καπέλα με τη μοναδική ποιότητα, συνώνυμα της ιταλικής κομψότητας, άρχισαν να πουλιούνται σε όλο τον κόσμο. Το πιλοποιείο απασχολούσε έως και 6.000 άτομα, το 70% του πληθυσμού της Αλεσάντρια και η παραγωγή έφθασε τα 2 εκ. καπέλα τον χρόνο.
Όταν το 1920 την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Τζιουζέπε, Τερέζιο η εταιρεία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.
Τα καπέλα Borsalino ήταν πάντα η αγαπημένη επιλογή πολιτικών, συγγραφέων όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι φόρεσε καπέλο του οίκο στην ταινία «8 1/2 » του Φεντερίκο Φελίνι και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο «Once Upon a Time in America» του Σέρτζιο Λεόνε.

Το Μουσείο Borsalino εγκαινιάζεται, σήμερα, 4 Απριλίου. Σαν σήμερα, το 1857 ιδρύθηκε η θρυλική επιχείρηση.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement