Ρένα Κουμιώτη: Η ιστορία του θρυλικού καϊκιού «Αγία Κυριακή»

Advertisement

Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι: «H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. “Έφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης για τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της. Όσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά, γνωρίσαμε το ήθος, την ψυχή, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της. Μια μεγάλη κυρία “έφυγε” αλλά θα είναι πάντα εδώ… Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες».

Η ανάρτηση για τη Ρένα Κουμιώτη

Για την σύνδεση της με τη Ραφήνα, κάνει λόγο σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς Αναλυτικά ο κ. Μπουρνούς έγραψε: «H Ρένα Κουμιώτη, η αξέχαστη ερμηνεύτρια με τη μελωδική φωνή, ξεκίνησε σήμερα 3 του Απρίλη, το μεγάλο ταξίδι.Η σύνδεσή της με τη Ραφήνα θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας, έχοντας τραγουδήσει το τραγούδι ” Αγία Κυριακή”σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Το θρυλικό καΐκι που κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Ραφήνας και που έφτιαξε σε κλίμακα 1 προς 100, ο φίλος Ανδρόνικος Καψουράχης -μόλις το 2022- την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μετέφερε πατριώτες για να πολεμήσουν από τη Ραφήνα μέσω δικτύου θαλάσσιων δρόμων, σε ελεύθερα εδάφη και η ιστορία του έγινε θρύλος μέσα από τους στίχους του Κώστα Βίρβου και σιγο-τραγουδήθηκε από αμέτρητα χείλη».

Advertisement

«Αλεξάνδρεια-Ραφήνα πήγαιναν τα χρόνια εκείνα…» Θα έχετε ακούσει -τουλάχιστον οι πιο μεγάλοι- την Ρένα Κουμιώτη να τραγουδάει σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Δεν ήταν άλλο από το θρυλικό καΐκι “Αγία Κυριακή” που έγινε μετέπειτα τραγούδι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το κομβικό σημείο που βρίσκεται το λιμάνι της Ραφήνας έκανε την πόλη να πρωταγωνιστήσει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά την περίοδο της Κατοχής.

Από τη Ραφήνα ξέφυγαν από τον γερμανικό κλοιό χιλιάδες Έλληνες πατριώτες και αξιωματικοί για τη Μέση ανατολή. Επίσης, από εκεί έφυγαν και 4.000 Βρετανοί στρατιώτες για την Αίγυπτο μόλις οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Κάποια καράβια της νηοπομπής κατέληξαν στην Κρήτη.

Σπουδαίο ήταν το δίκτυο διαφυγής που οργανώθηκε από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις μικρασιατικές ακτές μέσω Τσεσμέ και προς την Αίγυπτο. Τα δρομολόγια διαφυγής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1941 με τα καϊκια «Παναγία», η «Αγία Παρασκευή» και η «Αγία Κυριακή», που έφταναν μέχρι τις μικρασιατικές ακτές, ακόμα και μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Advertisement

Η «Αγία Παρασκευή» με καπετάνιο τον Κώστα Γιαγκουδάκη έκανε δρομολόγια με προορισμούς κυρίως τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία.

Το «Παναγία» ήταν του Ικαριώτη καπετάνιου Σταμάτη Τσατρά, ο οποίος μέσα στον Ιούνιο του ΄41 έκανε δυο δρομολόγια στον Τσεσμέ βοηθώντας τη διαφυγή Ελλήνων αξιωματικών και σπουδαίων πολιτικών. Πιθανολογείται ότι με το δικό του καΐκι διέφυγαν στις 31 Μαρτίου 1942 ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη γυναίκα του, καθώς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement