Μην αγχώ, θα πάμε και στο θέμα του τίτλου. Πρώτα, όμως, επειδή προχτές αναφέρθηκα στις αυξήσεις του Φεβρουαρίου (υπενθυμίζω: Γαλακτοκομικά: +25,2 % Λάδι: +22,9 % Κρέατα: +20 % Ψωμί-Δημητριακά: +16,8 %), που έχουν τσουρουφλίσει την πορτοφόλα του Έλληνα και της Ελληνίδας, θα ήθελα να αναφερθώ στο θριαμβευτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» για την έντονη κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων. Αντιγράφω, δια της ευλογημένης μεθόδου του κόπυ πάστε:
«Επτά εξαγορές στις πρώτες 90 ημέρες του 2023 μετρούν οι κλάδοι των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ, την ώρα που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη τέσσερα νέα deals βρίσκονται στα σκαριά. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων βρίσκεται πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων».
Και γιατί βρίσκεται «πολύ ψηλά», θα αναρωτιόταν η θεία μου η Μαριάνθη στο Τσούρχλι των Γρεβενών; Γιατί θα κονομήσουνε χοντρά οι άνθρωποι με αυξήσεις σαν αυτές που σημείωσα πιο πάνω. Κορόιδα είναι να ρίξουνε αλλού τα λεφτά τους, όταν μπορούν να τα φέρουν εδώ και αβασάνιστα, άκοπα, αβάδιστα να τα αυγατίσουν; Υπάρχει βέβαια και το κρίσιμο δίλλημα που θέτει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ: Θα συνεχίσει η Ελλάδα να ασκεί μια φιλική πολιτική προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις ή θα γυρίσει πίσω στο καθεστώς της υπερφορολόγησης;
Προσωπικώς προτείνω φιλική πολιτική και ας τρώγωμεν πέτρες, που είπε κάποτε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Έστω χόρτα αλάδωτα, γεμάτος ο τόπος ακόμη και στο Λυκαβηττό, για μαζέψτε λίγο τα ποδαράκια σας παρακαλώ, δυο τσάντες θα γεμίσετε σε κάνα μισαωράκι!
Τα γράφω αυτά και σκέφτομαι ότι με τους επενδυτές ευχαριστημένους, όλοι και όλες θα έπρεπε να σκάμε πλατιά χαμόγελα. Αντ’ αυτών, διαβάζω στην έρευνα της PRORATA («Σφυγμός» του Μαρτίου) που δημοσίευσε η «ΕφΣυν» ότι κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες αυτής της χώρας με τη φιλοεπενδυτική πολιτική είναι, κατά σειράν:
- Απογοήτευση με 46 % (αύξηση +10 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022)
- Θυμός με 42 % (αύξηση +6 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022) και
- Απελπισία με 24 % (αύξηση +5 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022).
- Ελπίδα και Αισιοδοξία αισθάνεται μόνο το 15 % (πτώση αντιστοίχως -2 % και -4 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022) και όσο για τον Ενθουσιασμό, τι να σας πω, παραμένει καρφωμένος στο 1 %.
Είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι δεν κατανοούν το επενδυτικό μεγαλείο της πατρίδος μας και επιμένουν να ασχολούνται με πράγματα πεζά και ασήμαντα, όπως η καθημερινή αναζήτηση τροφής για να μην ψοφήσουν απ’ την πείνα και αυτοί και τα παιδιά τους. Φτήνια ρε φίλε και καμία ευγένεια ψυχής…
Αλλά μιας και μιλάμε για την έρευνα της PRORATA και θέλω λίγο ακόμη για να συμπληρώσω τον απαραίτητο αριθμό λέξεων που είμαι υποχρεωμένος να παραδώσω στον Χατζή (ο τζάμπας πέθανε!), θέλω να πάμε και στα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Εδώ έχουμε λοιπόν:
- Ακρίβεια με 48 % (πτώση -8 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022),
- Διαφθορά και θέματα Διαφάνειας με 42 % (+9 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022) και
- Χαμηλούς Μισθούς και Συνθήκες Εργασίας με 34 % (+3 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022).
Για την ιστορία, τα Εθνικά Θέματα είναι στην όγδοη θέση με 14 % (πτώση -19 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022), το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό στην δωδέκατη θέση με 10 % (πτώση -4 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022) και στην δέκατη έκτη και τελευταία το Περιβάλλον με την Κλιματική Κρίση με 5 % (-3 % σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022).
Υ.Γ.: Για τα εξυπνοπούλια:
Το άθροισμα βγαίνει μεγαλύτερο του 100 %, λόγω της δυνατότητας πολλαπλών απαντήσεων.