Επικίνδυνη αποστολή το «Πάσχα στο χωριό» για τους βουλευτές της ΝΔ

Advertisement

Μπορεί το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ «το είπαμε και το κάναμε» να έχει επιλεγεί από τους επικοινωνιολόγους ως ισχυρό και ικανό να ανακόψει τυχόν διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εκφράζονται ήδη βάσιμοι φόβοι ότι στο πεδίο της ακρίβειας μπορεί να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ».

Υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι τρέχουν ήδη από τη μία άκρη των εκλογικών τους περιφερειών γίνονται αποδέκτες σφοδρών πιέσεων από τους ψηφοφόρους τους για την ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αλλά και γενικότερα στο κόστος ζωής.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, μάλιστα, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τόσο το καλάθι του νοικοκυριού όσο και το Market Pass, αν και λειτουργούν υποστηρικτικά, κυρίως για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, δεν είναι αρκετά για να ανακοπεί η διαρκής διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος.

Advertisement

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μάλιστα, το κλίμα αγωνίας επιτείνεται, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει για μία ακόμα φορά τον ανήφορο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν για να μετακινηθούν οι εκδρομείς του Πάσχα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Και αυτή είναι η πρώτη μόνο συνέπεια, διότι όσο αυξάνουν οι τιμές των καυσίμων, τόσο θα εντείνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν εναγωνίως από περασμένη την Τρίτη, οπότε ξεκίνησε το «πασχαλινό καλάθι» να αναδείξουν τη σημασία της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την αύξηση των μισθών.

Advertisement

Ναρκοπέδιο τα κόκκινα δάνεια για την κυβέρνηση

Σπεύδουν, δε, ήδη, να αποδομήσουν το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, το οποίο άρχισε να ξεδιπλώνει ο κ. Α. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για «κούφια λόγια και μεγάλα» τα οποία έχουν ξαναειπωθεί και στο παρελθόν.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζουν ότι στο συγκεκριμένο, «εύφλεκτο» πεδίο των «κόκκινων δανείων» και των οικονομικά στριμωγμένων στη γωνία δανειοληπτών λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού, το κυβερνητικό αφήγημα είναι «ευάλωτο» για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων παραμένουν εξαιρετικά λίγες σε σχέση με τον όγκο των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αλλά και διότι η συνεχής υπενθύμιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του σκανδάλου το οποίο οδήγησε στη διαγραφή από τη ΝΔ του ανεξάρτητου σήμερα βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, διεγείρει αρνητικά τα ανακλαστικά των πολιτών σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement