Εύα Καϊλή: Τι αποκαλύπτει το έγγραφο αποφυλάκισης – Η πρώτη αντίδρασή της

Advertisement

Εκτός φυλακής, σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της, οδηγείται μια από τις επόμενες ημέρες η Εύα Καϊλή εν αναμονή της δίκης για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Qatargate».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να βγει από τις φυλακές τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει διαθέσιμο βραχιολάκι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της.

ADVERTISING

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, χωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίοι θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές.

Advertisement

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να μείνει στο σπίτι με την δύο ετών κόρη της αλλά όχι με τον σύζυγό της. Σμφωνα με την απόφαση της αποφυλάκισης του τελευταίου, υποχρεούται να έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού.

Τι αναφέρει το έγγραφο αποφυλάκισης

Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και φέρνει στη δημοσιότητα το δελτίο του MEGA, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές.

Όπως αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν και η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, είναι ξεκάθαρα «προσχηματική», σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Advertisement

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Οι λόγοι, όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Γιατί αποφυλακίζεται τώρα η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ του MEGA, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων διότι μίλησε ο Αντόνιο Παντσέρι και μάλιστα αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές.

Ξεκαθαρίζεται ότι η σημερινή απόφαση δεν σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή αλλά προσωρινή αποφυλάκιση μέχρι την κύρια δίκη, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

Advertisement

Σπύρος Παππάς: Η απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε και ο δικηγόρος ευρωπαϊκών υποθέσεων της Εύας Καϊλή Σπύρος Παππάς, λέγοντας ότι η σημερινή απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό.

Ο δικηγόρος μίλησε στο MEGA, κάνοντας λόγο για σειρά παραβιάσεων των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων της ευρωβουλευτού.

Advertisement

Συγκεκριμένα είπε:

«Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό διαπιστώνω μια αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της κοινοβουλευτικής της λειτουργίας με την παρακώληση που προκάλεσε η προφυλάκιση αυτή στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων της κας Καϊλή, τα οποία εξασφαλίζονται από την Συνθήκη για την κοινοβουλευτική ασυλία.

Αν και δεν υπήρξε άρση της, στην πράξη παραβιάστηκε τόσο κατά την ερευνά στο σπίτι της όσο και κατά την έρευνα στον απαραβίαστο χώρο των γραφείων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και καθόλη τη διάρκεια της 4μηνης προφυλάκισής της.

»Πρόκειται για σοβαρή παθολογία στη δημοκρατία στο επίπεδο της ΕΕ».

Advertisement

Η πρώτη αντίδρασή της – «Αλήθεια, θα δω το παιδί μου;»

Ο Έλληνας δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA είπε:«Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κ. Καϊλή. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα».

«Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, αύριο δε θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κ. Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».

Advertisement

Ο κ. Δημητρακόπουλος, περιγράφοντας την στιγμή που η Εύα Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, σημείωσε:

«Από χτες το βράδυ όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της 4 – 5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει, είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε ‘μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;’ Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

Για την έκβαση της απόφασης, είπε «ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της».

Advertisement

«Το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στη μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της» είπε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement