Εντοπίστηκε μετά από 80 χρόνια ναυάγιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Advertisement

Έπειτα από οκτώ δεκαετίες μυστηρίου, η ανακάλυψη: ένα ιαπωνικό πλοίο το οποίο είχε τορπιλιστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με 1.000 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Αυστραλούς αιχμαλώτους, εντοπίστηκε στα ανοικτά των Φιλιππίνων.

Το Montevideo Maru εντοπίστηκε στις 18 Απριλίου σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων στη Νότια Σινική θάλασσα, 110 χιλιόμετρα από τα ανοικτά του νησιού Λουσόν των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε σήμερα το Silentworld Foundation, ένα ινστιτούτο εναλίων αρχαιολογικών ερευνών. Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από 12 ημέρες ερευνών με τη βοήθεια υποθαλάσσιου drone που ήταν εξοπλισμένο με σόναρ.

Το ναυάγιο αυτό θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της Αυστραλίας.

Advertisement

Το Montevideo Maru, ένα φορτηγό πλοίο μικτού φορτίου, βυθίστηκε την 1η Ιουλίου 1942 από το αμερικανικό υποβρύχιο USS Sturgeon, το πλήρωμα του οποίου δεν γνώριζε ότι το πλοίο μετέφερε στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, το οποίο είχε καταλάβει ο ιαπωνικός στρατός, αιχμαλώτους πολέμου συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Silentworld Foundation, περίπου 1.060 άνθρωποι από 14 χώρες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 979 Αυστραλοί που είχαν αιχμαλωτιστεί στη μάχη του Ραμπάουλ, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια για να σχεδιαστεί η επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου, ανέφερε το Silentworld Foundation. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει στις 6 Απριλίου.

 Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement