Επιδότηση επιτοκίου ευάλωτων: Οι αλλαγές που φέρνουν τα νέα κριτήρια

Advertisement

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου, οι δανειολήπτες να μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία και να λάβουν την επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά τους δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την Κυριακή 23 του μηνός ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί ξεπερνούσε τις 62.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα κριτήρια, δίνεται η δυνατότητα ένταξης ακόμα και σε δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι την Κυριακή 23 Απριλίου ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί είχε αυξηθεί σε 62.400. Από αυτές έχουν ολοκληρωθεί 23.400 εκ των οποίων 2.733 ήταν μη επιλέξιμες. Επίσης, 16.937 αιτήσεις ακυρώθηκαν ενώ 39.071 δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα

Advertisement

Με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ορισμένοι δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν μπορούν να υποβληθούν εκ νέου καθώς, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, «τυχόν παλαιότερες απορρίψεις θα αγνοούνται».

Ποιους αφορά η επιδότηση

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30η Ιουνίου 2022 και για διάστημα 12 μηνών. Η επιδότηση αφορά τη δόση των στεγαστικών δανείων καθώς και των δανείων μικρών επιχειρήσεων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στους ωφελούμενους εντάσσονται :

Advertisement

α) κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β) όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη είτε πρόκειται για  φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, είτε για ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, είτε για άτομα που τους έχει παραχωρηθεί μέρος ή νοικιάζουν μέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού.

Εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά τα κριτήρια του εισοδήματος, ως πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο που αποκτάται από κάθε πηγή προέλευσης – προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση – που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Advertisement

Εξαιρούνται:

-το επίδομα παιδιού

-τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από το κράτος,

-και  οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (οικονομική ενίσχυση αναδοχής, κωδικός 48 στις βεβαιώσεις αποδοχών).

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια:

Advertisement

1. Εισοδηματικά κριτήρια: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει :

·        9.100 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

·        13.650 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη

·        18.200 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

·        22.750 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

Advertisement

·        27.300 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό :

Advertisement

·        9.100 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

·        13.650 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη

·        18.200 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη

·        22.750 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη

·        27.300 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω

Advertisement

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης:

α) εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,

β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

γ) δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και

δ) δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως κύρια κατοικία το ακίνητο επί του οποίου έχει εγγραφεί εμπράγματο βάρος για την εξασφάλιση της οφειλής του προς το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement