Γιατί επί δύο χρόνια δεν ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός; 1.344 καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες από τα ενέσιμα σκευάσματα κατά του κορονοϊού
Αφού, μετά την έλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2 και στην Ελλάδα, την επιβολή αυστηρού lockdown τον Μάρτιο του 2020, ο πρωθυπουργός, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, γιατροί και σχετικές επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (από το 2021, οπότε έφτασαν τα σχετικά εμβόλια «με τιμές αρχηγού κράτους») προέτρεπαν το σύνολο του πληθυσμού να εμβολιαστεί με μία και περισσότερες (αναμνηστικές) δόσεις έναντι του κορονοϊού, διακηρύσσοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμιά παρενέργεια για όσους τις κάνουν, ήρθε μόλις χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή του να μιλήσει με αριθμητικά στοιχεία για αναφορές θανάτων και παρενεργειών από αυτά…
Υστερα από μια εποχή που όποιος διατύπωνε προβληματισμούς σχετικά με τα νέας τεχνολογίας εμβόλια χαρακτηριζόταν με συνοπτικές διαδικασίες το λιγότερο «ψεκασμένος» και στην οποία ο πόλεμος ανακοινώσεων για το ποιο από αυτά είναι καλό και ποιο όχι αποτελούσε μέρος της καθημερινής ειδησεογραφίας, έρχεται τώρα ο ίδιος ο ΕΟΦ να αποκαλύψει στην εκπνοή της πανδημίας (μέχρι νεωτέρας) ότι τελικά και θανάτους είχαμε και παρενέργειες παρουσιάστηκαν. Και ενώ μαθαίναμε τότε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, π.χ., «δεν ήταν το καλό», τώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, με το οποίο έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.
Οπως αναφέρει ο ΕΟΦ, σε σύνολο 22.120.416 δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, το σύνολο των αναφορών έχει διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (Eudra Vigilance). Βάσει των ίδιων στοιχείων, το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1.633 (οι 1.344 σοβαρές) και υπάρχουν 63 αναφορές (χρονική συσχέτιση) για θανάτους, εκ των οποίων:
• οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer (με το οποίο εμβολιάστηκε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων),
• οι 6 της Moderna,
• οι 3 της AstraZeneca (χορηγούνταν μόνο το 2021),
• οι 5 της Johnson&Johnson.
Δύο από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκε ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), μία με το COMIRNATY και μία με το VAXZEVRIA.
Δώδεκα από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκε ότι δεν είχαν πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό (unlikely).
Δεκατέσσερις από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν σταλεί (unassessable). Τριάντα πέντε αναφορές δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ., πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).
Τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι είτε η πληροφορία της έκβασης ελήφθη από τον ΕΟΦ, στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς. Από αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία. Αναλυτικά, οι δόσεις εμβολίων για τον Covid-19 που χορηγήθηκαν το 2022 στην Ελλάδα είναι οι εξής:
• COMIRNATY (Pfizer): 4.050.772
• SPIKEVAX (Moderna): 278.123
• VAXZEVRIA (AstraZeneca): 0
• JCOVDEN (Johnson&Johnson): 118.128
• NUVAXOVID (Novavax): 9.094.
Ολα τα ανωτέρω εμβόλια που χορηγήθηκαν/χορηγούνται στην Ελλάδα έχουν λάβει κανονική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πλην του NUVAXOVID, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006. Επιπλέον, όλα τα ανωτέρω εμβόλια τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση (additional monitoring), όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα.
Στην έκθεση γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι από δερματολογικά προβλήματα μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα, και έχουν καταγραφεί από γιατρούς και πολίτες στις «κίτρινες κάρτες» του ΕΟΦ.
Το 60,2% των αναφορών έγινε από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες, ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών, οι οποίες δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.