Βρετανία: Πρόβες… στέψης για Κάρολο και Καμίλα!

Advertisement

Οσοι ξένοι βρεθούν αυτό το Σάββατο στο Λονδίνο θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία μαζί με τους Βρετανούς, που βρίσκονται επί ποδός για την πρώτη βασιλική στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 1953.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να επισκιάσει τα πάντα και να προσφέρει μοναδικό υλικό, αφήνοντας το αποτύπωμά της στην ιστορία, παρά το μικρό ενδιαφέρον του λαού που καταγράφει μια δημοσκόπηση.

Εν μέσω πολλών φημών, σωρείας κουτσομπολιών για τα εσωτερικά του Παλατιού, αποκαλύψεων για τη βασιλική οικογένεια και αντιπαραθέσεων για τη στέψη, ο Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, κάνουν εντατικές πρόβες για το μεγάλο γεγονός στην αίθουσα χορού στο Μπάκιγχαμ.

Advertisement

Βρετανικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο βασιλικό ζεύγος, στη θέση που θα έχει στην τελετή ο διάδοχος Ουίλιαμ, αλλά και σε εκείνη που επιφυλάσσεται για το «μαύρο πρόβατο», τον δευτερότοκο Χάρι, και φυσικά, στους δύο χιλιάδες καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την ιστορική τελετή.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, θα χοροστατήσει στην τελετή στέψης του Καρόλου Γ’, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Για πρώτη φορά, η στέψη θα περιλαμβάνει και πρόσκληση προς το κοινό να ορκιστεί πίστη στον μονάρχη και στους διαδόχους του. Ο Αρχιεπίσκοπος θα καλέσει τους πολίτες να ορκιστούν «αληθινή πίστη στην Αυτού Εξοχότητά σας (τον Κάρολο) και στους διαδόχους». Στην τελετή θα ακουστούν οι γλώσσες όλων των επαρχιών του Ηνωμένου Βασιλείου: ουαλικά, σκωτικά γαελικά και ιρλανδικά γαελικά. Την αλλαγή εποχής υπογραμμίζει και η συμμετοχή γυναικών επισκόπων.

Δημοσκόπηση

Ολα αυτά, μαζί με την τεράστια προετοιμασία που έχει γίνει από μικρέμπορους και μεγαλέμπορους που ελπίζουν ότι θα ξεπουλήσουν τα αμέτρητα αναμνηστικά για τη στέψη και το βασιλικό ζεύγος, έρχεται να τα επισκιάσει μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι μόνο ένας στους δέκα Βρετανούς δηλώνει ενδιαφέρον για την τελετή στέψης (3 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν εντελώς αρνητικοί στο ζήτημα).

Advertisement

Στα κανάλια, αυτές τις μέρες, διεξάγονται πραγματικές τηλεμαχίες με φιλοβασιλικούς και σκεπτικιστές ως προς το θεσμό γενικότερα, αλλά και το συγκεκριμένο θέμα της τελετής ειδικότερα. Οι φιλομοναρχικοί τονίζουν ότι οι μεγάλες εκδηλώσεις και τελετές της βασιλικής οικογένειας αποφέρουν κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. Επίσης, σε χώρες της Κοινοπολιτείας (από τον Καναδά έως την Αυστραλία, την Τζαμάικα και τα νησιά του Σολομώντα), το ενδιαφέρον για τη βασιλεία μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην Αυστραλία η στέψη του Καρόλου (που είναι ο αρχηγός του κράτους) δεν θα αποτελέσει μεγάλο γεγονός ώστε να κηρυχθεί αργία σε όλες τις περιοχές της χώρας – μόνο η πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι η ημέρα της στέψης και η επομένη θα είναι επίσημες αργίες.

Οι καλεσμένοι

Εκτός από τους βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους 2.000 επίσημους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται και γνωστές διασημότητες. Ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ, η Στέλλα Μακάρτνεϊ, ο Ρόουαν Ατκινσον θα δώσουν το «παρών». Επίσης, 450 απλοί πολίτες, εργαζόμενοι και εθελοντές, που έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, θα παραστούν στην τελετή.

Advertisement

Πολλοί σταρ της βρετανικής καλλιτεχνικής σκηνής αλλά και του Χόλιγουντ έχουν προσκληθεί εξάλλου για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν μετά τη στέψη.

Στη συναυλία που θα γίνει στους κήπους του Κάστρου του Ουίνδσορ, θα παρευρεθεί ο ηθοποιός Τομ Κρουζ, αλλά και ο Γουίνι το Αρκουδάκι, ενώ θα συμμετάσχουν οι τραγουδιστές Τομ Τζόουνς, Λάιονελ Ρίτσι, Στιβ Γουίνγουντ, Κέιτι Πέρι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement