Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, τελειώνει η «δυναστεία Καραμανλή» – Η τύχη του Δένδια

Advertisement

Κερδίζει τις εκλογές τα παίρνει όλα, τις χάνει τα χάνει όλα – εκτός και αν επιλέξει να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.

Η 21η Μαΐου και πιθανόν και η 2α Ιουλίου είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή, τον Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

  1. Αν κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα παίρνει» όλα. Μετατρέπει τη ΝΔ από «καραμανλικό» σε ένα ακραιφνώς «μητσοτακικό» και προσωποπαγές κόμμα, που θα το δομήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς –σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο- καμία αντίσταση. Πάνω στην ομάδα που έχει ήδη δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετραετούς διακυβέρνησης και όσους τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή την προεκλογική περίοδο, με τα πρόσωπα που επιλέξει για το νέο υπουργικό συμβούλιο, θα διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ.
  2. Σε μια τέτοια περίπτωση, μετά το τέλος, ουσιαστικά,- και τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – της «δυναστείας Παπανδρέου» θα έχουμε και το τέλος της «δυναστείας Καραμανλή». Ο Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας του «κοινοβουλευτικού του βίου», παρά την ισχυρή επιρροή που θα εξακολουθήσει να διαθέτει στην κοινωνία και κυρίως στη βάση της ΝΔ, μάλλον θα ανακοινώσει και το τέλος του πολιτικού του βίου.
  3. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ισχυρή, ο Νίκος Δένδιας δύσκολα θα εξακολουθήσει να είναι δελφίνος το …2027! Η ιεραρχία στην ηγετική πυραμίδα θα αλλάξει πλήρως, χωρίς να μπορεί να προβλεφτεί τι θα συμβεί και ποια πρόσωπα θα αναδειχθούν. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, δεν αποκλείεται να μείνει εκτός της κυβέρνησης, ενώ δύσκολα θα αποδεχόταν μια πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέση του προέδρου της Βουλής, αν αυτή γινόταν, καθώς θα σήμαινε το πέρας του πολιτικού του βίου.

Αν, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές ή βγει μέσα από αυτές αδύναμος, με τον Τσίπρα «εν αναμονή πρωθυπουργό»:

Advertisement
  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να ήθελε να διατηρήσει την ηγεσία της ΝΔ δεν θα το κατόρθωνε. Το επιχείρησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, αλλά μέσα σε μια ημέρα κατάλαβε πως «δεν τον παίρνει» και υπέβαλε την παραίτησή του. Μόνο να πάρει βουλευτές και να διασπάσει τη ΝΔ, ιδρύοντας ένα άλλο κόμμα, θα μπορούσε να επιχειρήσει, αλλά το εγχείρημα ίσως και να ήταν ατελέσφορο. Το επιχείρησε, άλλωστε, και ο Αντώνης Σαμαράς το 1993…
  2. Ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να «καθοδηγήσει» τις εξελίξεις για τη νέα ηγεσία της ΝΔ την επόμενη μέρα. Αντί δε το τέλος του «καραμανλισμού» θα είχαμε το τέλος του «μητσοτακισμού».
  3. Ο Νίκος Δένδιας, που είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα «δελφίνος» της ΝΔ σήμερα, θα διεκδικούσε με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας την ηγεσία της ΝΔ και, όπως όλα δείχνουν, θα ήταν ο νέος ηγέτης της.

Υπάρχει …ενδιάμεσο σενάριο; Ναι, να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟκ χωρίς τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, οπότε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών να έπαιρνε αναβολή για κάποιους μήνες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement