«Βόμβα»: H κυβέρνηση χαρίζει τις γερμανικές αποζημιώσεις

Advertisement
«Βόμβα» του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις ελληνικές διεκδικήσεις από τις φρικαλεότητες των ναζί.

Σε μια εποχή επανάκαμψης του φασιστικού φαινομένου και με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών να έχει πολλαπλό περιεχόμενο, μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου που δηλώνει ουσιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Αν δεν πρόκειται για προσωπική άποψη τότε αναθεωρείται ριζικά η κοινή εθνική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή (TRT) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι το θέμα αφορά το παρελθόν και υπογραμμίζει πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω.

Advertisement

Ο Άκης Σκέρτσος ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις με αφορμή την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά και συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνία που αξιώνει 1,3 τρισ. Ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων.

«Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος χωρίς να ξεκαθαρίζει αν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματος του εαυτού του.

Ο Άκης Σκέρτσος -όπως γράφει και στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Δημοκρατία»- πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ότι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη ξεχωρίζοντας την κλιματική κρίση, την ψηφιακή επέλαση και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», είπε.

Advertisement

Αναλυτικά η δήλωση του Α. Σκέρτσου

Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Advertisement

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement