Στόχος είναι να ορίσει μόνη της η Νέα Δημοκρατία, χωρίς τα άλλα κόμματα, ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν από τη μεθεπόμενη (αναθεωρητική) Βουλή και μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, με πλειοψηφία 151 βουλευτών ● Κρατούν χαμηλούς τόνους μέχρι τις 25 Ιουνίου για να μην τρομάξουν τους ψηφοφόρους.
O διακαής πόθος να αποκτήσει στις δεύτερες κάλπες όλη τη δύναμη προκειμένου να δρομολογήσει μόνη της σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα προς τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη.
Ο τελευταίος, δείχνοντας ότι δεν του φτάνουν τα ήδη μεγάλα ποσοστά που έπιασε το κόμμα του την Κυριακή, άρχισε να εισηγείται η Ν.Δ. να πάει για ακόμα περισσότερα προκειμένου, όπως είπε, να πιάσει 180 έδρες με στόχο να αποφασίσει μόνη της, χωρίς τα άλλα κόμματα, την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα είπε (ΣΚΑΪ) τα εξής: «Θυμίζω ότι ένας διακηρυγμένος στόχος της Ν.Δ. είναι η αλλαγή του Συντάγματος σε έναν χρόνο. Θέλει 180. Και ίσως θα είχε αξία να δούμε τη μάχη τη Δευτέρα της εκλογικής αναμέτρησης για να πιάσουμε το 180. Δηλαδή να πούμε τώρα στον κόσμο στις δεύτερες εκλογές ότι τώρα το στοίχημα δεν είναι να πάρει η Ν.Δ. κυβέρνηση, είναι να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».
Αυτό που θα ήθελε δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης είναι η Ν.Δ., διαθέτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, να καταστήσει τη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου «προτείνουσα» και να ορίσει έτσι από μόνη της, χωρίς τα άλλα κόμματα, ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν από τη μεθεπόμενη (αναθεωρητική, στην περίπτωση αυτή) Βουλή και μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, με πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Ολα αυτά ενώ από το μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν τη γραμμή προς τα «γαλάζια» στελέχη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς φοβούνται ότι η επίδειξη αλαζονείας λίγο πριν από τη δεύτερη κάλπη (που κατά πάσα πιθανότητα θα στηθεί στις 25 Ιουνίου) μπορεί να τρομάξει μερίδα ψηφοφόρων που την Κυριακή ψήφισαν Ν.Δ. Το άλλο που φοβούνται είναι η χαλαρή ψήφος, την ώρα που κάποιοι στη Ν.Δ. κάνουν και τη σκέψη για ενδεχόμενες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ που στην κάλπη της 21ης Μαΐου είδε αύξηση των ποσοστών του, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα και σε μικρά κόμματα που έμειναν τώρα εκτός Βουλής, αλλά εξακολουθούν να φλερτάρουν με την είσοδό τους στις επόμενες εκλογές, κάτι που θα προκαλούσε μείωση εδρών στο πρώτο κόμμα.
Διερευνητικές
Οσο για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, η επιθυμία του μεγάρου Μαξίμου είναι να επισπευστούν από την αρχική επικρατέστερη ημερομηνία που ήταν η 2α Ιουλίου και να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ενα από τα επιχειρήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει και προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29-30 Ιουνίου και λένε ότι θα ήθελαν να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.
Ούτως ή άλλως η 25η Ιουνίου είναι πλέον η ημερομηνία προς την οποία οδεύουμε για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αφού ο χρόνος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών άρχισε ήδη να μικραίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες τηλεφωνικά την πρώτη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία την είχε παραλάβει στις 12.30 μ.μ. από το Προεδρικό Μέγαρο και την κράτησε (αντί για τις τρεις μέρες που είχε περιθώριο) μέχρι το απόγευμα.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Κυριάκο Βελόπουλο, για να τους επαναλάβει (εμμένοντας στη διεκδίκηση αυτοδυναμίας σε νέες κάλπες με τον δικό του εκλογικό νόμο) ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου. Το ίδιο είχε πει και ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.