Στις 25 Ιουνίου στρέφουν τα βλέμματά τους τα κόμματα καθώς αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η αυτοδυναμία. Μια ισχυρή αντιπολίτευση, αντίβαρο στις συνθήκες ηγεμονίας, θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Με την απλή αναλογική να «καίγεται» στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που αποτελούσε και την κύρια επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι προβλέπεται
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Τα σενάρια
Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.
Τι θα γίνει εάν…
- Ένα δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8.
- Σε μια επτακομματική Βουλή, οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13. Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.