Εκλογές Ιουνίου 2023: Ποιο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει – Tι αλλάζει στις έδρες

Advertisement

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Advertisement

Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν μόνο κόμμα.

Η διαμόρφωση της Βουλής αν οι πρώτες εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες κάλπες, τότε σε μια πεντακομματκή Βουλή όπως αυτή που αναδείχθηκε και με τα ίδια πάντα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα η ΝΔ θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές αντί 146. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλεγε 60 βουλευτές αντί 71, το ΠΑΣΟΚ 35 αντί 41, το ΚΚΕ 21 αντί 26 και η Ελληνική Λύση 13 αντί 16.

Ένα δεύτερο σενάριο, θα ήταν να μπει ένα ακόμα κόμμα με 3% στη Βουλή και τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε 167 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 13.

Το τρίτο σενάριο με επτακομματική Βουλή θα έριχνε τις έδρες της ΝΔ σε 163, του ΣΥΡΙΖΑ σε 56, του ΠΑΣΟΚ σε 32, το ΚΚΕ σε 20, της Ελληνικής Λύσης σε 13 ενώ, τα άλλα δύο κόμματα, θα είχαν από 8 βουλευτές.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement