Βουλευτής για μια ημέρα

Advertisement

Εκδόθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τροποποιητικό Προεδρικό Διάταγμα για τη σύγκληση της νέας Βουλής την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να γίνει η καθιερωμένη ορκωμοσία.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Βουλή θα διαλυθεί με τη θυροκόλληση του νέου ΠΔ  για την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Οι «300» της Βουλής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα καθίσουν στα έδρανα και μετά τις δεύτερες εκλογές.

Advertisement

Σε αυτή τη βραχύβια κοινοβουλευτική περίοδο, οι βουλευτές δεν απολαμβάνουν κανενός είδους προνομίου, όπως έλεγαν υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές. Δεν δικαιούνται βουλευτικής αποζημίωσης, επιστημονικών συνεργατών, μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων ή αυτοκινήτου.

Ο επικρατέστερος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, μέχρι τις 28 Μαΐου θα πρέπει να έχει οριστεί από την ΠτΔ η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να υπογράψει και εκείνος με τη σειρά του τη διάλυση της Βουλής.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ωστόσο ακούγονται ακόμη δύο ονόματα, εκείνο της Μαρίας Γεωργίου, προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και της Ευαγγελίας Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Advertisement

Η Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες θα είναι η 25 Ιουνίου, ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με γοργό ρυθμό.

Από τη διάλυση της Βουλής χρειάζονται 9 ημέρες μέχρι να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να καλεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί, τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που εισέρχονται στη νέα Βουλή.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement