Υπ. Υγείας: Ποιοι προκρίνονται για υπηρεσιακοί υπουργοί

Advertisement

Δύο καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχουν προκριθεί για να αναλάβουν υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας. Ποιες εκκρεμότητες έχει αφήσει ο Θάνος Πλεύρης.

Δύο δυνατά ονόματα από το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της υγείας έχουν προκριθεί μέχρι στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 για να αναλάβουν υπηρεσιακοί υπουργοί στο νευραλγικό υπουργείο Υγείας, μόλις διαλυθεί η Βουλή, πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα.

Πρόκειται για τον καθηγητή και πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνο Δημόπουλο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγο στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου.

Το όνομα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα έχει βρεθεί στο περιθώριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κυρία Κοτανίδου έχει γίνει ήδη επίσημη πρόταση.

Advertisement

Ποιος είναι ο Θάνος Δημόπουλος

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι ο εν ενεργεία Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Θεραπευτικής.

Έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Υγείας από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου και είχε προκαλέσει θετική εντύπωση για τα αντανακλαστικά και την άμεση λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα, είχε υπογράψει στο σύντομο διάστημα που παραμείνει, ένα τεράστιο όγκο των αποφάσεων για να προχωρήσουν έργα του υπουργείου Υγείας, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του δεν ήταν απλώς διεκπεραιωτικός, αλλά απόλυτα ουσιαστικός.

Advertisement

Ο κ. Δημόπουλος γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το 1979 αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή και το 1985 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι παθολόγος με εξειδίκευση στην Αιματολογία και στην Ογκολογία.

Το 1988 έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1994 διδάσκει στην Ιατρική Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρός της. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 είναι πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Advertisement

Το όνομά του έχει βρεθεί στην κορυφή των επιστημόνων της ειδικότητάς του (και όχι μόνο), στις πιο έγκυρες παγκόσμιες λίστες κατάταξης καθηγητών και ερευνητών Ιατρικής.

Ποια είναι η Αναστασία Κοτανίδου

Η κυρία Κοτανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Το όνομά της δεν έχει εμπλακεί με την πολιτική. Ωστόσο, είχε σχετικά ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Advertisement

Eίχε λάβει τον ρόλο της «υπεράσπιση» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν δημοσιεύτηκε το δεύτερο μέρος της μελέτης «Λύτρα», σύμφωνα με την οποία είχε διαπιστωθεί ότι το φορτίο της θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (συν 64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η κυρία Κοτανίδου θέλοντας να υποβαθμίσει τη μελέτη, στο πρώτο μέρος της οποίας συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είχε δηλώσει τότε ότι «οι εργασίες είναι πολύ καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας».

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε στην Ελλάδα.

Advertisement

Στη συνέχεια έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και έκτοτε εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία τον έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Advertisement

Το θέμα είναι ποιος από τους δύο θα αποδεχθεί την πρόταση που αναμένεται να του γίνει, καθώς ο Θάνος Πλεύρης έχει αφήσει πολλές υποθέσεις στη μέση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πάντως, η κυρία Κοτανίδου είναι πιο πιθανό να αναλάβει τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας.

Οι εκκρεμότητες που έχει αφήσει ο Θάνος Πλεύρης

Έξι είναι οι βασικές εκκρεμότητες που έχει αφήσει ο Θάνος Πλεύρης προς υλοποίηση στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις για να υλοποιηθούν.

Advertisement

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών εκκρεμούν από το υπουργείο Υγείας, τόσο για νοσοκομεία και κέντρα υγείας της ηπειρωτικής χώρας, όσο και της νησιωτικής.

Μάλιστα, παρά τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε νησί, οι θέσεις συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες.

Έτσι, ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας θα κληθεί να καλύψει τα κενά, δίνοντας νέα κίνητρα σε γιατρούς.

Advertisement

Αντικαπνιστικός νόμος

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος θα είναι πιο απλός για την εφαρμογή των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (κυρίως αστυνομία), τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξε κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Εργασία γιατρών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα

Παρότι νέος νόμος για το ΕΣΥ, καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορεί ένας γιατρός του ΕΣΥ να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τις εργασιακές σχέσεις.

Advertisement

Προσωπικός γιατρός

Βασική εκκρεμότητα θα παραμείνει και ο προσωπικός γιατρός, ένας θεσμός που έχει μείνει στην μέση, αφού μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι έχουν βρει διαθέσιμο γιατρό για να εγγραφούν.

Σε αυτό το πεδίο, ίσως δεν γίνει τίποτα ακόμα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας.

Ανασυγκρότησης των ΤΕΠ στα νοσοκομεία

Παράλληλα, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην ανασυγκρότηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία όπως έχει ανακοινωθεί, θα λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.

Advertisement

Παρότι η ανακατασκευή έχει διαφημιστεί δεόντως, προς ώρας δεν υπάρχουν ΤΕΠ που να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα.

Διευκρινίζεται ότι η ανασυγκρότηση των ΤΕΠ θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φάρμακα για την πρόληψη του HIV

Μπορεί ο Θάνος Πλεύρης να ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ότι εξασφάλισε δωρεάν προεκθεσιακή προφύλαξη (PrEP) για τον HIV, όμως πρακτικά τα φάρμακα δεν μπορούν να χορηγηθούν στους δικαιούχους.

Κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement