Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα, η οποία λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις, είναι στραμμένο το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την κατρακύλα του στις βουλευτικές εκλογές εν όψει της δύσκολης για το κόμμα επόμενης κάλπης.
Η Κουμουνδούρου προβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος με στόχο αφενός να αποτελέσει ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη και αφετέρου να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοίγει σήμερα τις εργασίες της Επιτροπής ενώ καλείται να δώσει σειρά απαντήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και η κριτική για ατολμίες της ηγεσίας του κόμματος, μεταξύ των οποίων η υποψηφιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου, που τελικά φαίνεται να στοίχισε ανεξάρτητα από την άστοχη δήλωση για ενδεχόμενο αύξησης στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών την περασμένη εβδομάδα. Οι συζητήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ περιστρέφονται από τη Δευτέρα γύρω από όλα τα παραπάνω, όπως επίσης γύρω από το θέμα ηγεσίας, που ενδέχεται να τεθεί μετά τις επαναληπτικές εκλογές.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, δήλωσε σήμερα στον «Κόκκινο» ότι «όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, δεν έβγαλαν άχνα όταν πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τις εισφορές». «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ίδιος κομμάτι της κοινωνίας, είναι μέσα σ’ αυτή και συνομιλεί απευθείας μαζί της. Το κοινωνικό συμβόλαιο για την Αλλαγή είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με την κοινωνία και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πουθενά και σε κανένα σημείο το πρόγραμμα δεν προβλέπει αύξηση φόρων και εισφορών» πρόσθεσε και κατηγόρησε την Ν.Δ. για σπέκουλα.
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, που εξελέγη στη νέα Βουλή, σε αντίθεση με άλλα προβεβλημένα στελέχη, υποστήριξε στον ίδιο ραδιοσταθμό πως η αντικατάστασης του κ. Τσίπρα είναι ευσεβείς πόθοι εκείνων, που ήθελαν και θέλουν να εξαφανίσουν το κόμμα. Η ίδια παραδέχτηκε όμως πως η προεκλογική εκστρατεία «αναλώθηκε πολύ στις συνεργασίες ενώ βλέπαμε την επιθετικά αρνητική στάση των άλλων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Με ευθύνη τους η υπόθεση της απλής αναλογικής τελείωσε για τη χώρα μας για πολλά χρόνια. Ήταν ένα στοίχημα που χάθηκε και μας κόστισε ακριβά. Τώρα πρέπει συγκροτημένα, σαν στρατός, να πάμε στην καινούργια μάχη για να μην αφήσουμε τη Δεξιά να γίνει απόλυτος κυρίαρχος της χώρας».
Η ίδια σημείωσε πως «την επόμενη της 25ης Ιουνίου τα προβλήματα θα είναι εδώ, άλυτα και οξύτατα». «700.000 πλειστηριασμοί περιμένουν, η ακρίβεια παραμένει, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Πρέπει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα μετά την αυριανή Κεντρική Επιτροπή, αφού συζητήσει τα αίτια της ήττας να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στο λαό και να τον κάνει κοινωνό του προγράμματός του» είπε, μεταξύ άλλων.
Αντιπαράθεση για την ηγεσία
Χθες ξεκίνησαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα», που έδειξαν σημάδια παρακμής και, κυρίως, υποβάθμισης των οργάνων του κόμματος. H αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά από δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, που είπε σε κανάλια ότι η πρόκληση για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής μέχρι τότε, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν πρόσωπα της νέας γενιάς, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης κι ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών.
Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΖΑ «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος έκανε υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο «μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου». «Ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες» συμλήρωσε.
Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε χθες πως μετά τις 25 Ιουνίου, η συζήτηση για την ηγεσία δεν είναι ταμπού, αφού το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό. «Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες» ανέφερε μεταξύ άλλων.