Η «γαλάζια» πρέσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Η πρώτη ημέρα της νέας επίσημης προεκλογικής περιόδου βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να λανσάρει τη διορθωμένη εικόνα του, με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωστοποιεί την αρχική του σκέψη για παραίτηση μετά το εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να υφίσταται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της ΝΔ… ό,τι υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η εξήγηση που δίνουν στελέχη και από τα δύο κόμματα συμπίπτει στο ένα σκέλος: ότι η ΝΔ θα κλιμακώνει την επίθεση στη Χ. Τρικούπη προκειμένου να “σφραγίσει” τις ψήφους που πήρε από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, καθώς φοβάται ότι το “γαλάζιο” 41% των προηγούμενων εκλογών θα απελευθερώσει αυτό το τμήμα ψηφοφόρων και θα το κάνει να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 25 Ιουνίου για να πιέσει όσο γίνεται περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο σκέλος, το οποίο δεν παραδέχεται επισήμως η Χ. Τρικούπη, αφορά την εκτίμηση (που είχε εκφραστεί από τις πρώτες μετεκλογικές ώρες) ότι η ΝΔ θα εμφανίσει “εξ αριστερών της μέτωπο” με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με στόχο να στρέψει υπέρ του προοδευτικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνοντας την κόντρα του παλιού δικομματισμού.

Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή κινήθηκε δημοσίως χθες ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης: “Επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα, πάντα η σύγκρουση γινόταν ανάμεσα στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά. Η ΝΔ καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί σοβαρή αντιπολίτευση”, είπε (στο Kontra) κληθείς να σχολιάσει την επίθεση της ΝΔ στο κόμμα του.

Advertisement

Πέρα από το “σαρδάμ” της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελένης Χρονοπούλου (σ.σ. μίλησε για αύξηση της φορολογίας στα μεσαία εισοδήματα και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι έκανε λεκτικό λάθος εννοώντας “μη αύξηση”), το επιτελείο της ΝΔ επιτέθηκε στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος μίλησε για κλιμακωτή αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα των μεγάλων επιχειρήσεων. Δηλαδή, με συντελεστή 10% για μερίσματα 50.000-100.000 ευρώ και με 15% εάν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ – και πάντα για το υπερβάλλον ποσό.

Η “γαλάζια” επίθεση, εν προκειμένω, στηρίχθηκε στις ίδιες κατηγορίες που απευθύνει σταθερά στον ΣΥΡΙΖΑ: ότι με την πρόταση αυτή πλήττονται οι μεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν σ΄ αυτή την κατηγορία, δηλαδή της προτεινόμενης επιπλέον φορολόγησης.

Φορολόγηση μερισμάτων vs υπερκερδών

Η εν λόγω πρόταση υπάρχει και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, με τα ίδια ποσοστά και ποσά.
Η διαφορά, σύμφωνα με στελέχη του, έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει προτάσεις ανακούφισης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνεται (αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.λπ.) οι οποίοι δεν επηρεάζονται από την φορολόγηση των μεγάλων μερισμάτων. Αντιθέτως, λένε, η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ και, κυρίως, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι η πραγματική “ανάσα” για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σε συνδυασμό με την φορολόγηση των υπερκερδών (κυρίως στην ενέργεια).

Advertisement

Ερωτηθείς, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χθες κατά την τηλεοπτική συνέντευξη του στο Star, απάντησε: “Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών είναι που θα δώσει σημαντικά έσοδα. Αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν, όταν δημιουργήθηκαν, έπρεπε να φορολογηθούν εκτάκτως. Και αν ξαναδημιουργηθούν, πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως”.

Με αφορμή και τα παραπάνω μάλιστα, στην παρατήρηση εάν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα κάνει πιο δυνατή αντιπολίτευση, είπε με νόημα: “δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε μια ευκαιρία, όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας. Και αυτό αντί να ανοίξει τη συζήτηση, έκανε μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχολεί το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Με απασχολεί η Δεξιά πολιτική, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος που είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του”.

Για να προσθέσει εμφατικά σε άλλο σημείο: “Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς”.

Advertisement

Τα τρία “χτυπήματα” του διημέρου

Πέραν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη τη σύνδεση των προγραμματικών δεσμεύσεων του με την επικαιρότητα, με αφορμή μία εξέλιξη και δύο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών που αφορούν τα “παραπλανημένα” από τη ΝΔ ακροατήρια:

-Την απώλεια, από την 1η Ιουνίου, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ τις οποίες αδυνατούν να πληρώσουνΤο ερώτημα που θέτει στον εκπρόσωπο της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, είναι γιατί η παράταση που είχε δοθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 δεν επεκτάθηκε δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έφερε μια ρύθμιση για οφειλές στα ταμεία, που πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης.

-Την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων εν μέσω σχολικών εξετάσεων. Η απάντηση του κ.Σκέρτσου ότι αυτό οφείλεται σε “χάκερς” που χτύπησαν την Τράπεζα από 114 χώρες σχολιάσθηκε ειρωνικά, καθώς δεν δόθηκε απάντηση για την απουσία plan b που θα έπρεπε να υπάρχει προς αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η μη προετοιμασία του μηχανισμού και η απουσία εναλλακτικού σχεδίου, είναι η απάντηση και στο έτερο επιχείρημα του κ. Σκέρτσου ότι έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση και, άρα, δεν ευθύνεται οι απελθόντες αρμόδιοι υπουργοί (Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης).

Advertisement

-Το τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα. Εν προκειμένω, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, Διονύσης Τεμπονέρας, αναδείχθηκε η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας και ο ανεπαρκής έλεγχος σε υψηλού κινδύνου εργασιακούς χώρους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement