Στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιά για παράδειγμα, όπου βρέθηκε ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διήμερο, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νίκαια την Τετάρτη και πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Κερατσίνι την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 22% την προπερασμένη Κυριακή, ενώ το 2019 ήταν στο 38%. Απώλεια δηλαδή 16 μονάδων, 35% παραπάνω από τη γενική πτώση, που ήταν κοντά στο 12%.
Από το 38,60% που είχε το κόμμα το 2019 – και στις δύο περιφέρειες σημειωτέον ήταν πρώτο σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση – τώρα έπεσε στο 22,71%, μία υποχώρηση δηλαδή 16 μονάδων.
Από την ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει ότι η συσπείρωση που (δεν) πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική βάση του 2019, κυμάνθηκε στο 50%, άρα οι μισοί από τους δικούς του ψηφοφόρους, τού γύρισαν την πλάτη στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου για μία σειρά από λόγους. Υπό αυτή την έννοια όμως είναι και θεωρητικά πιο εφικτός ο στόχος να ανακτήσει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές που τον είχαν δει θετικά στο παρελθόν και για τώρα επέλεξαν μία διαφορετική στάση.
Κεντρικός στόχος των εξορμήσεων είναι να επανακτήσει απογοητευμένους και επιφυλακτικούς προοδευτικούς ψηφοφόρους, που δεν επέλεξαν βέβαια τη ΝΔ, αλλά προτίμησαν να εκφραστούν διαφορετικά πάνω από την κάλπη.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ανάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεκινήσει από αυτές τις περιοχές. Και ήδη μετά το μούδιασμα των πρώτων ημερών, οι εμφανίσεις των στελεχών του, κυρίως των νέων, στο προεκλογικό (τηλεοπτικό κατά κύριο λόγο) σκηνικό εμπνέουν αισιοδοξία, ιδίως όταν θέτουν τα θέματα που αφορούν στα προβλήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών όπως το θέμα που ανέκυψε τελευταία με την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.