Πολιορκία του ΣΥΡΙΖΑ στα «λαϊκά κάστρα» που έχασε στις 21 Μαΐου – Περιοδείες Τσίπρα

Advertisement
Ανασύνταξη στις λαϊκές συνοικίες επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησαν στην Κουμουνδούρου μόλις έφυγε το αρχικό σοκ από την οδυνηρή της της 21ης Μαΐου και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μία απροσδόκητα μεγαλύτερη πτώση από το μέσο πανελλαδικό του όρο, στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».

Στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιά για παράδειγμα, όπου βρέθηκε ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διήμερο, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νίκαια την Τετάρτη και πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Κερατσίνι την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 22% την προπερασμένη Κυριακή, ενώ το 2019 ήταν στο 38%. Απώλεια δηλαδή 16 μονάδων, 35% παραπάνω από τη γενική πτώση, που ήταν κοντά στο 12%.

Αλλά και στη Δυτική Αθήνα, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και αυτό εξηγεί μάλλον γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή σε Χαϊδάρι και Αγίους Αναργύρους.

Από το 38,60% που είχε το κόμμα το 2019 – και στις δύο περιφέρειες σημειωτέον ήταν πρώτο σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση – τώρα έπεσε στο 22,71%, μία υποχώρηση δηλαδή 16 μονάδων.

Μία περιοχή επίσης στην οποία καταγράφηκε ακόμη χειρότερη επίδοση από τις παραπάνω δύο είναι η Δυτική Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το μισό του ποσοστό και από 36,2% έφτασε στο 18,2%.

Από την ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει ότι η συσπείρωση που (δεν) πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική βάση του 2019, κυμάνθηκε στο 50%, άρα οι μισοί από τους δικούς του ψηφοφόρους, τού γύρισαν την πλάτη στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου για μία σειρά από λόγους. Υπό αυτή την έννοια όμως είναι και θεωρητικά πιο εφικτός ο στόχος να ανακτήσει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές που τον είχαν δει θετικά στο παρελθόν και για τώρα επέλεξαν μία διαφορετική στάση.

Advertisement

Κεντρικός στόχος των εξορμήσεων είναι να επανακτήσει απογοητευμένους και επιφυλακτικούς προοδευτικούς ψηφοφόρους, που δεν επέλεξαν βέβαια τη ΝΔ, αλλά προτίμησαν να εκφραστούν διαφορετικά πάνω από την κάλπη.

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας απευθύνει δημοκρατικό προσκλητήριο στους ψηφοφόρους και τα κοινωνικά στρώματα, που δεν βλέπουν μεν προοπτική στη δεξιά διακυβέρνηση, αλλά και δεν εμπιστεύονται σε αυτή τη φάση τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να τους πείσει ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματά τους.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ανάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεκινήσει από αυτές τις περιοχές. Και ήδη μετά το μούδιασμα των πρώτων ημερών, οι εμφανίσεις των στελεχών του, κυρίως των νέων, στο προεκλογικό (τηλεοπτικό κατά κύριο λόγο) σκηνικό εμπνέουν αισιοδοξία, ιδίως όταν θέτουν τα θέματα που αφορούν στα προβλήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών όπως το θέμα που ανέκυψε τελευταία με την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement