Ιστορική απόφαση για το ελβετικό φράγκο!

Advertisement

Το δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε Πολωνό που διεκδικεί αποζημιώσεις από τις τράπεζες της χώρας του

Ανοίγει ο δρόμος της δικαίωσης για χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και παραμένουν απροστάτευτοι επί χρόνια. Το δικαστήριο της Ε.Ε. έλαβε μια ιστορική απόφαση, με την οποία δικαιώνει έναν Πολωνό δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο, ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον της τράπεζας και διεκδικεί αποζημιώσεις από τις πολωνικές τράπεζες.

Η απόφαση για την Πολωνία μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» και για αντίστοιχα δάνεια που έχουν ληφθεί και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας παραμένουν απροστάτευτοι σχεδόν 200.000 δανειολήπτες που είχαν την ατυχία να λάβουν δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο και έκτοτε παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού καλούνται να πληρώσουν διπλό και τριπλό το τελικό ύψος του δανείου τους.

Μάλιστα, την περίοδο 2006-2008 περίπου 70.000 δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ.

Advertisement

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο της Ε.Ε., το 2008 «ένας καταναλωτής και η σύζυγός του συνήψαν σύμβαση ενυπόθηκου δανείου με την mBank.

Το δάνειο ήταν συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο και οι μηνιαίες δόσεις ήταν καταβλητέες σε πολωνικά ζλότι. Το δικαστήριο εκτίμησε πως οι ρήτρες μετατροπής που καθορίζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία είναι καταχρηστικές και ότι η σύμβαση καθίσταται άκυρη στο σύνολό της. Μάλιστα, ο δανειολήπτης ζητεί την καταβολή χρηματικού ποσού το οποίο αντιστοιχεί στο ήμισυ του κέρδους που αποκόμισε η πολωνική τράπεζα.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων που έχουν συνάψει με τους πελάτες τους μετά την αλλαγή της νομισματικής ισοτιμίας, ενώ αποκλείει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε παρόμοιες αξιώσεις έναντι των καταναλωτών.

Advertisement

Κατά την περίοδο των ετών 2006-2008, οπότε οι περισσότεροι δανειολήπτες έλαβαν τα δάνειά τους, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανερχόταν στο 1,6, δηλαδή με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικά φράγκα.

Η ισοτιμία αυτή όμως το έτος 2009 άρχισε να καταγράφει πτωτική πορεία έως το έτος 2011, οπότε «κλείδωσε» από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στο 1,20. Ομως από τις αρχές του 2015 η ισοτιμία «ξεκλείδωσε» ξανά, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στο 1 προς 1. Οσο το ευρώ υποτιμούνταν έναντι του ελβετικού φράγκου τόσα περισσότερα ευρώ χρειαζόταν μηνιαία ο δανειολήπτης για να αγοράζει τα ελβετικά φράγκα κάθε μηνιαίας δόσης.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο 150.000 ελβετικών φράγκων το έτος 2007 αντιστοιχούσε σε 93.750 ευρώ με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων σε ύψος 1,6. Το ίδιο δάνειο σήμερα αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ, καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανέρχεται σε 1 προς 1.

Εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement