Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες γνωστά ονόματα της πολιτικής είναι στην αναμονή είτε επειδή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής είτε επειδή έχουν προοπτικές αυτή την φορά να κατακτήσουν μία έδρα.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μπορεί η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει επτά κόμματα, ωστόσο μία «ανάσα» πριν τις εκλογές το σκηνικό παραμένει ρευστό. Να σημειωθεί εδώ πως ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή επηρεάζει άμεσα τον αριθμό των βουλευτών του πρώτου κόμματος. Ειδικότερα όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας αλλά ισχύει και το αντίστροφο.
Έως και 165 γαλάζιοι βουλευτές
Σε περίπτωση που τα ποσοστά των κομμάτων κινηθούν κοντά σε αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα δει τις έδρες της να αυξάνονται σημαντικά (είχε 146 στις τελευταίες εκλογές). Ειδικότερα μπορεί να εκλεγούν απο 160 έως 165 «γαλάζιοι» βουλευτές σε μία επτακομματική Βουλή και να φτάσουν τους 170 σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής. Έτσι γνωστά ονόματα που στις προηγούμενες εκλογές δεν τα κατάφεραν να μπουν στη Βουλή τώρα φαίνεται πως θα εκλεγούν, όπως ο Γιάννης Οικονόμου στην Φθιώτιδα, η Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες, ο Γιάννης Τραγάκης στην Β Πειραιά, ο Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρνανία κ.α
Ωστόσο παρά το ό,τι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες εκλογές, είναι ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξουν χέρια έδρες στο λεκανοπέδιο (π.χ. στο Βόρειο και στο Νότιο τομέα, στην Ανατολική Αττική, στην Α Πειραιά). Αυτό πάντως θα εξαρτηθεί από το πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή.
Πού κινδυνεύουν να χάσουν έδρες ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως με την ενισχυμένη αναλογική θα εκλέξει περίπου 50 με 55 βουλευτές, ενώ στις κάλπες της απλής αναλογικής είχε 71. Αυτό σημαίνει πως μεταξύ άλλων κινδυνεύει να χάσει έδρες στη Β Πειραιά, στη Δυτική Αττική, στις Κυκλάδες, στην Αχαΐα αλλά και στην Α και Β Θεσσαλονίκης,
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κινηθεί κοντά στις 30 με 33 έδρες σε περίπτωση που στην επόμενη Βουλή μπουν επτά κόμματα. Να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές είχαν εκλεγεί 41 βουλευτές και τώρα υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν χέρια κάποιες έδρες (π.χ. στην Πέλλα, στην Καρδίτσα, στην Μεσσηνία και στην Β Πειραιά).
Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση
Όσον αφορά το ΚΚΕ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα πάρει 20 με 22 έδρες, αν μπουν επτά κόμματα στη Βουλή. Τέλος η Ελληνική Λύση φαίνεται πως και σε αυτές τις εκλογές περνά τον πήχη του 3% και αναμένεται να εκλέξει κοντά στους 10 με 12 βουλευτές (υπενθυμίζεται πως με την απλή αναλογική είχε βγάλει 16).
Πόσα κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή
Σύμφωνα με έρευνα της RASS στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,2% (και άνετη αυτοδυναμία με 170 βουλευτές), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, το κόμμα Νίκη 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,6% και οι Σπαρτιάτες 2,2%.
Την ίδια στιγμή στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 42.9% και φαίνεται πως η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι επτακομματική , καθώς το κόμμα Νίκη εμφανίζεται στο όριο του 3%. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την RASS η Νέα Δημοκρατία θα έχει 166 έδρες και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 49, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 33, το ΚΚΕ με 22, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας επίσης με 11 και το κόμμα Νίκη με 8.
Ουσιαστικά στις μετρήσεις φαίνεται πως η Πλεύση Ελευθερίας – που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 2.89% – αυτή την φορά θα καταφέρει να μπει στην Βουλή. Σημειώνεται πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις τελευταίες εκλογές πήρε υψηλά ποσοστά μεταξύ άλλων στην Α Θεσσαλονίκης, στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, στην Β Πειραιά (όπου αναμένεται θα εκλέξει βουλευτές).
Το κόμμα Νίκη στις πρόσφατες εκλογές υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε σε Α και Β Θεσσαλονίκης, Πιερία και Πέλλα. Στους νομούς αυτούς αναμένεται να εκλέξει βουλευτές αν πιάσει το όριο του 3%, ενώ κοντά στις τρεις έδρες θα μπορούσε να πάρει στο λεκανοπέδιο Αττικής.