Με τη φράση «δεν θα φάμε ένα χρόνο να συζητάμε, χρειάζονται κινήσεις γρήγορα, καθώς σε τρεις μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές» απαντούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα εάν και πόσο αποφασισμένος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα σε διαδικασίες, που θα ξεκαθαρίζουν τα επόμενα βήματα του κόμματος, ακόμα και στο θέμα της ηγεσίας.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν έντονες διεργασίες, με όλες τις πλευρές να προσπαθούν να τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα της οδυνηρής εκλογικής ήττας.
Η ένταση είναι εμφανής, καθώς αρχίζουν να εκδηλώνονται οι πρώτες καίριες διαφωνίες για τη φυσιογνωμία του κόμματος, τις στρατηγικές του επιδιώξεις από τούδε κι στο εξής, ενώ δεν λείπει και η ανησυχία για την ίδια την ύπαρξη της παράταξης, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τις διευρύνσεις και τις συμμαχίες.
Αν, για παράδειγμα, για κάποιους η στροφή προς τα αριστερά είναι επιβεβλημένη και εκ των ων ουκ άνευ, προς δικαίωση των αρχέγονων ιδεολογικών καταβολών του ΣΥΡΙΖΑ, για κάποιους άλλους σηματοδοτεί απλώς με πολιτική αυτοκτονία και δραστικό κλείσιμο της κοινωνικής «περιμέτρου» στην οποία απευθύνεται το κόμμα.
Αλλά και για το θέμα της ηγεσίας, οι διαφορετικές απόψεις για το εάν και πώς πρέπει να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο τιμόνι, διαπερνούν μάλλον οριζόντια τις εσωκομματικές ομάδες, με πανσπερμία απόψεων για το πώς οφείλει να χειριστεί ο ίδιος ο πρόεδρος την υπόθεση.
Και στα δύο πεδία (φυσιογνωμία και ηγεσία) η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη, ου μην και έκρυθμη, που ο κ. Τσίπρας φαίνεται να επιλέγει να κινηθεί γρήγορα, πριν το κόμμα βυθιστεί σε μία ατέρμονη εσωστρέφεια.
Παρά τις επιφυλάξεις ή τις ενστάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιμένει στο μήνυμα που έστειλε ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ότι θα προχωρήσει το συντομότερο, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι στις αναγκαίες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ήτοι σε συνεδριάσεις των οργάνων (δεν αποκλείεται να συγκαλέσει την κεντρική επιτροπή ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο), ώστε το έκτακτο συνέδριο, το οποίο γίνεται με τους συνέδρους της τελευταίας φοράς, να διεξαχθεί το συντομότερο. Στόχος είναι να τεθεί αμέσως στην κρίση των μελών η εκλογή προέδρου, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να ζητά την ανανέωση της θητείας του.
Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι μία τέτοια διαδικασία εντός του Ιουλίου, με τον κόσμο της παράταξης κουρασμένο και απογοητευμένο από την έκβαση της εθνικής αναμέτρησης και τις καλοκαιρινές διακοπές να «τρέχουν», θα έχει μεγάλη αποχή και θα δώσει την εικόνα ότι ένα κόμμα των 150.000 μελών, που ψήφισαν πέρσι για αρχηγό, έχει πλέον μία πολύ μικρότερη οργανωμένη βάση.
Αλλά η απάντηση είναι πως, σημασία έχει να μην χαθεί χρόνος, αφού στο αμέσως επόμενο διάστημα οι προκλήσεις για το κόμμα είναι μεγάλες.