«Όχι» του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση

Advertisement

Αρκετές συζητήσεις προκάλεσε η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα (Parapolitika fm) για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτωβρίου για την αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι αρνητική σε μια τέτοια σύμπραξη: Δεν αποκλείει τη συνεργασία σε δήμους που οι τοπικές κοινωνίες θα την αποφασίσουν, αλλά στις 13 περιφέρειες της χώρας και τους μεγάλους δήμους θα κατεβάσει δικούς της συνδυασμούς.

Στόχος εξακολουθεί να είναι ο περαιτέρω διεμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ως προνομιακό της χώρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με την Κουμουνδούρου.

Advertisement

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη, κυρίως από την παλιά γενιά, που επιμένουν πως σε ορισμένες περιφέρειες αλλά και σε ορισμένους μεγάλους δήμους, μπορεί να υπάρξει συνεργασία, άμεση ή έμμεση, ακόμα και αλλολοϋποστήριξη στον δεύτερο γύρο.

Το θέμα είναι μεγάλο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο χάρτης να βαφτεί «μπλε» και τον προσεχή Δεκέμβριο, εξέλιξη που θα επιτείνει την ήδη πολύ μεγάλη ισχύ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και στα δυο κόμματα, άλλωστε, υπάρχουν σοβαρά στελέχη που επιμένουν πως θα πρέπει να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου η στήλη έθιξε το θέμα, υπενθυμίζοντας τι συνέβη το 1990.

Advertisement

«Κάντε το όπως ο Ανδρέας, ο Χαρίλαος και ο Λεωνίδας»

Με τίτλο «Δημοτικές εκλογές: Η πρώτη πρόκληση για την αντιπολίτευση – Θα ανταποκριθεί;» και με υπότιτλο «Το παράδειγμα του 1990, με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού μετά τη σαρωτική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δείχνει το δρόμο- Σαν σκηνές από ταινία προσεχώς!», τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραφαν στις 20 Ιουνίου τα εξής:

Είναι σαφές πως μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου σε πολιτικό τοπίο τίποτε δεν θα είναι ίδιο στη χώρα. Θα έχουμε μια ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη ΝΔ να αθροίζει ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Θα πρόκειται για μια στρατηγική νίκη που θα αμφισβητεί τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης, θα «τελειώνει» – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – τον δικομματισμό και πιθανότατα θα καθιστά τη νέα ΝΔ φαβορί για μια ακόμα τετραετία. Το δε πολιτικό σύστημα είναι σαφές πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ανασυντεθεί, με την κεντροαριστερά και την αριστερά, το λαϊκό κίνημα, να περνούν μέσα από συμπληγάδες.

Πρώτος κρίσιμος σταθμός, μετά τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ που θα εξελιχθούν πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι ασφαλώς οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Advertisement
Το ερώτημα είναι σαφές, «πιο σαφές» δεν παίρνει: Θα βαφτεί ξανά όλος ο χάρτης μπλε; Θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα του το επιτρέψουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης; Θα κοιτάξουν το δάσος ή το …δάκτυλο που τους δείχνει το φεγγάρι; Θα δουν τη μεγάλη εικόνα ή –όπως έπραξε στις εθνικές εκλογές η Χαριλάου Τρικούπη- θα κοιτάξουν απλώς και μόνο πώς θα ενισχύσουν τον εαυτούλη τους, δίνοντας ακόμα περισσότερες πιθανότητες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικήσει και τρίτη σερί τετραετία;

Πολύ περισσότερο που υπάρχει προηγούμενο, αυτό των δημοτικών εκλογών του 1990. Τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κέρδισε με πολύ υψηλό ποσοστό την κυβέρνηση, μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά –και παρά το «αγκάθι» του Ειδικού Δικαστηρίου– ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και ενιαίος Συνασπισμός, υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Λίγο μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός μπορεί να έχασαν την Αθήνα (ο Αντώνης Τρίτσης κέρδισε τη Μελίνα Μερκούρη) και τη Θεσσαλονίκη (ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος κέρδισε τον Δημήτρη Φατούρο), αλλά κέρδισαν τον Πειραιά (Στέλιος Λογοθέτης), την Πάτρα (Ανδρέας Καράβολας τον Νίκο Νικολόπουλο), τη Λάρισα (Αριστείδης Λαμπρούλης) και πολλές άλλες πόλεις- τότε δεν υπήρχε η περιφερειακή διοίκηση.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο έκοψαν το βήχα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στέλνοντάς του μήνυμα πως είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος- παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού λόγω της παραπομπής του Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος έδειξαν το δρόμο…

Του Βασίλη Σκουρή από το ieidiseis.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement