Η σύσταση του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί απόδειξη της πρόθεσής μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών, τόνισε η επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου, Σοφία Ζαχαράκη. «Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συστήσει ένα υπουργείο που θα δώσει έμφαση στην στήριξη της οικογένειας δείχνει την προσήλωση του και στο θεσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίσουμε είναι πολλές: Η επιμονή των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, το διαρκώς μειούμενο αλλά σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας ειδικά για τις νέες γυναίκες και τους νέους ανθρώπους, ο κίνδυνος της φτώχειας, η εισοδηματική ανισότητα, απαιτούν ένα κοινωνικό κράτος που θα βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στους ευάλωτους πολίτες [..] έτσι ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, ώστε η ανάπτυξη που πετύχαμε και θέλουμε να αυξήσουμε για την χώρα, να αφορά όλους τους πολίτες και να μην αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Δυστυχώς, πρόσθεσε, όσο και αν έχουμε αγωνιστεί διαχρονικά, ο κοινωνικός αποκλεισμός, και οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, αναπηρίας ή σεξουαλικής προτίμησης, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διχάζουν τους ανθρώπους και να χαράσσουν βαθιά τραύματα, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στον ίδιο τον άνθρωπο.
Η κα Ζαχαράκη είπε ότι με την σύσταση του υπουργείου δεσμευόμαστε να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, ενώ κατέγραψε τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στους τομείς ευθύνης της, λέγοντας: Βρήκαμε έργα και πολλές πρωτοβουλίες, που με ενθουσιασμό και ζέση θα συνεχίσουμε είπε, φέροντας ως παράδειγμα τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος προσωπικού βοηθού ΑμεΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Ζαχαράκη στον εξορθολογισμό της πολιτικής επιδομάτων και στην αναβάθμιση του συστήματος χορήγησης προνοιακών παροχών «μέσω της αναβάθμισης του ελέγχου των επιδομάτων, με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής Πύλης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων και εναρμόνιση κριτηρίων». Έτσι, είπε η κα Ζαχαράκη, θα επιτύχουμε λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχος και περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη για τη χορήγηση των παροχών, προς όφελος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.
Ακολούθως, είπε ότι:
-Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
-Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.
-Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
-Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.
-Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
-Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ’ οίκον φροντίδα.
Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.
Όσο για το δημογραφικό ζήτημα είπε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι η απόλυτη εθνική προτεραιότητα»: Στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν είναι μόνο να θεσπίσουμε κίνητρα για την απόκτηση περισσότερων παιδιών, είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία οικογένειας, που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην εργασία, τη στέγη, και κρατούν στο περιθώριο κοινωνικές ομάδες [..] Ουσιαστική προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος ασφαλείας και αισιοδοξίας για το μέλλον είπε η κα Ζαχαράκη εξηγώντας ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο υπουργείο η νέα Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.
Εξάλλου, μιλώντας για το επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Τέλος, για τη στεγαστική πολιτική, είπε ότι συνεχίζεται το σχετικό πρόγραμμα για νέους έως 39 ετών και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός των πόρων του προγράμματος,
Παρέμβαση Κωνσταντοπούλου
Σημειώνεται ότι, η αναφορά της κας Ζαχαράκη στην προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας και στη διεύρυνση του προγράμματος «πάνικ μπάτον», αλλά και σε άλλα μέτρα για την ισότητα ανδρών και γυναικών, σχολιάστηκαν από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει στο σχετικό διάλογο στη Βουλή, που – όπως είπε – πρέπει να γίνει κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ επίφαση. Παράλληλα, θεώρησε ότι «η επίθεση την οποία δεχθήκατε όταν αναλάβατε το υπουργείο αυτό, ήταν ανοίκεια και απαράδεκτη.
Αισθάνομαι την ανάγκη να το υπογραμμίσω και μέσα στη Βουλή. Αν κάνουμε την αρχή, να μην δεχόμαστε και να μην ανεχόμαστε το μπούλιγκ, από όπου και να προέρχεται, την προσβολή προσωπικότητας λόγω φύλου, αν δεν το ανεχόμαστε εδώ στη Βουλή, θα δώσουμε το παράδειγμα να μην το ανέχεται και η ίδια η κοινωνία» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.