Οι επιδόσεις του Μηταράκη είναι αξιοσημείωτες όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας πρώτος μήνας διακυβέρνησης δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα.
Η παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, προσέδωσε μια νότα ευθυμίας στη ζοφερή ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών. Δεν είναι λίγο να παραιτείται ένας υπουργός γιατί πήγε διακοπές εν μέσω μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές, για την οποία το υπουργείο του έχει βασική αρμοδιότητα. Δεν είναι επίσης λίγο να παραιτείται ένας υπουργός χωρίς να έχει συμπληρώσει καλά-καλά ένα μήνα στα καθήκοντά του. Τέλος, δεν είναι λίγο ένας υπουργός να προλάβει να κάνει τρεις μείζονες γκάφες στον ένα μήνα παραμονής του στον υπουργικό θώκο. Υπενθυμίζεται ότι ο Μηταράκης πριν πάει για τα μπάνια του την ώρα που καιγόταν η χώρα, είχε προλάβει να ιδρύσει την έφιππη αστυνομία που τελικά δεν ιδρύθηκε, καθώς και να καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία τελικά (μάλλον) δεν καταργήθηκε.
Οι επιδόσεις του Μηταράκη είναι αξιοσημείωτες όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας πρώτος μήνας διακυβέρνησης δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα.
Ο πολιτικός
Ωστόσο, πέρα από το ευτράπελο του πράγματος, η όλη ιστορία με τον Μηταράκη είναι εξοργιστική γιατί αναδεικνύει με προκλητικό τρόπο την υποκρισία της εξουσίας σε τρία πεδία.
Το πρώτο πεδίο είναι βέβαια αυτό της υποκρισίας του ίδιου του πολιτικού. Ο Μηταράκης επέδειξε εξωφρενική ανευθυνότητα και αδιαφορία την ίδια ώρα που χρησιμοποιούσε τα γνωστά μεγάλα λόγια για την έκταση της κρίσης και τον ηρωισμό όσων την αντιμετώπιζαν. Μόλις στις 24 Ιουλίου ο απερχόμενος υπουργός χαρακτήριζε «υπεράνθρωπες τις προσπάθειες που κάνουν η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, ο Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία, θέτοντας πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Προφανώς ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού δεν θεώρησε σκόπιμο να παραμείνει στο γραφείο του για να συμμετάσχει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια.
Η στάση του Μηταράκη γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική από το ότι αποκαλύπτεται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τον τραγικό θάνατο του Χρήστου Μουλά και του Περικλή Στεφανίδη, των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair. Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντιλήψεις για την έννοια του καθήκοντος…
Το κυβερνητικό σχέδιο
Σε ένα δεύτερο πεδίο, η παραίτηση Μηταράκη αναδεικνύει συνολικά την υποκρισία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Μηταράκης έκανε αμέριμνος τα μπάνια του, την ώρα που ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν… αξύριστος (μάλλον από το… ξενύχτι στο war room του Μαξίμου), κι ενώ στον φιλοκυβερνητικό Τύπο διαβάζουμε τα φοβερά και τρομερά οργανωτικά σχέδια του επιτελικού κράτους για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, σύσσωμο το Μαξίμου και οι βασικοί υπουργοί βρίσκονται στις επάλξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το γεγονός ότι ο Μηταράκης πήγε κανονικά στις διακοπές του ενώ καίγεται η χώρα, σε συνδυασμό με το ότι κανείς στο Μαξιμου (υποτίθεται ότι) δεν πρόσεξε την απουσία του επικεφαλής ενός κρίσιμου υπουργείου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δεν αφήνει αμφιβολίες για τη.. «σοβαρότητα» της κυβερνητικής κινητοποίησης. Οι χαοτικές καταστάσεις που βλέπουμε σε όλα τα πύρινα μέτωπα, έρχονται ως φυσικά αποτελέσματα αυτής της κυβερνητικής «σοβαρότητας».
Εννοείται, δε, ότι δεν τα θα μαθαίναμε τίποτα για τις διακοπές του υπουργού εάν δεν έβγαζε το θέμα ο Σταύρος Παπαντωνίου στην Καθημερινή.
Τα σενάρια συνωμοσίας
Τέλος τα μπάνια του υπουργού αποδεικνύουν το πόσο στέκουν οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίες που διακινεί η κυβέρνηση. Στις 26 Ιουλίου ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται Τούρκοι πράκτορες πίσω από τις πυρκαγιές, δηλώνοντας: «Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Η απόφαση του κ. Μηταράκη να κάνει κανονικά τα μπάνια του αντί να κυνηγήσει τους Τούρκους πράκτορες, δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σενάριο της ασύμμετρης απειλής για τις φωτιές. Μας δουλεύουν κανονικά δηλαδή.