Σοβαρές καταγγελίες για εκφοβισμό, βία και σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement

«Δράκος» το παρατσούκλι αξιωματικού της Κατεχάκη, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς έναντι γυναικών συναδέλφων του • Η μπάλα στην εξέδρα από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.

Βροχή πολύ σοβαρών καταγγελιών εις βάρος συναδέλφων τους έχουν κάνει γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίες έχουν αναφέρει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εκφοβισμού.

Τις καταγγελίες έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», υποχρεώνοντας την Αστυνομία να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία πετάει την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά «δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά» και πως το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους».

Τι λέει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την Τρίτη 1η Αυγούστου εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

Advertisement

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες τους.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το αρχηγείο προχώρησε στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου καθώς υπάρχουν, τουλάχιστον, τέσσερα με πέντε περιστατικά όπου έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες για περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται επί λέξει στο δημοσίευμα: «Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων.

Advertisement

Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement