Απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στους εκπαιδευτικούς έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Κ. Κατσαρός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ.
Για τις προσλήψεις για τη Μ.Ν.Α.Ε είπε ότι θα γίνουν αρχές Νοέμβρη. Για το ζήτημα των λαθών του ΟΠΣΥΔ επισημάνθηκε και πάλι η αδιανόητη αδικία σε βάρος συναδέλφων που βρέθηκαν είτε εκτός πίνακα είτε πολλές θέσεις κάτω από αυτή που αναλογούσε στα πραγματικά μόριά τους. Ο Γ.Γ. απάντησε ότι το ΑΣΕΠ αρνείται να διορθώσει τα λάθη. Ζητήθηκε να αναμορφωθεί ο ΟΠΣΥΔ ώστε να μην χρειάζεται να κατατίθενται κάθε χρόνο τα ίδια έγγραφα, αλλά να αποθηκεύονται τα μόρια των εκπαιδευτικών και να προστίθενται μόνο τα επιπλέον προσόντα/προϋπηρεσία που έχουν αποκτηθεί από την τελευταία αίτησή τους.
Επίσης, ζητήθηκε να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας για εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται μακριά από τη ΔΔΕ και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Ο Γ.Γ. δήλωσε ότι συμφωνεί και ότι θα προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές. Για τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς που ενώ έχουν κλείσει διετία, παραμένουν δόκιμοι, ζητήθηκε η άμεση μονιμοποίησή τους. Ο Γ.Γ. δήλωσε ότι αυτό δεν θα γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, παρότι του επισημάνθηκε ότι κάποιοι διανύουν το τέταρτο έτος μετά τον διορισμό τους και ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί ούτε φέτος αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής στελεχών που εμπλέκονται σε αυτήν (επόπτες).
Για το ζήτημα των αδειών ανατροφής, που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι θα επιλυθεί άμεσα. Τέθηκε ξανά το αίτημα της επαναφοράς των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στα ωρολόγια προγράμματα. Ο Γ.Γ. δεν δεσμεύτηκε για την πλήρη επαναφορά τους, αλλά είπε ότι θα γίνει προσπάθεια προσαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ.
Η κατάσταση στη Θεσσαλία
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζήτησε ενημέρωση για την έως τώρα καταγραφή των προβλημάτων και έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 10 σχολικά κτήρια ολοσχερώς κατεστραμμένα και ότι περίπου το 10% των υπόλοιπων σχολικών μονάδων έχει υποστεί ζημιές που θα χρειαστούν περίπου έναν μήνα για την αποκατάστασή τους. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση να προσφύγει το ΥΠΑΙΘΑ σε τηλεκπαίδευση, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα.
Ο κ. Κατσαρός δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση και ότι θα υπάρξει μεταφορά των μαθητών/τριών σε κοντινά σχολεία μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Το Δ.Σ. επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για τις μετακινήσεις όχι μόνο των μαθητών/τριών, αλλά και των εκπαιδευτικών.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στη Θεσσαλία ζητήθηκε να μην λειτουργήσουν μέχρι να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια.
Ο Γ.Γ. συμφώνησε και δήλωσε ότι ήδη υπάρχει απόφαση να μην ανοίξουν ούτε την επομένη εβδομάδα και για όσο υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος.
Επιπλέον, ζητήθηκε από την ΟΛΜΕ να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών για να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο τους εξοπλισμό (βιβλία, υπολογιστές κ.λπ.), να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους/ες τις χρειάζονται, να ληφθεί μέριμνα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, να μην χαθεί η προϋπηρεσία όσων εκπαιδευτικών υπηρετούν στη Θεσσαλία ή διαμένουν στη Θεσσαλία και υπηρετούν εκτός αυτής, να ληφθεί μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με επιπλέον προσλήψεις ψυχολόγων, να διαμορφωθεί η ύλη ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά και να νομοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά της Θεσσαλίας.