Η εθνική καταστροφή που συντελέστηκε με την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, δεν έχει τέλος καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για υγειονομική «βόμβα», η οποία απειλεί τους κατοίκους της περιοχής με σοβαρές ασθένειες λόγω των νεκρών ζώων, αλλά και των νερών που ακόμα λιμνάζουν.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεύτερον, ενδεχομένως να έχουμε ζητήματα με τις σορούς των νεκρών ζώων, που ήδη έχουμε κάποια ζητήματα, και έχουν κάνει ζημιά, αλλά και για τα πτώματα των τρωκτικών με τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης να είναι εμφανής. […] Σε δεύτερο χρόνο είναι η παρουσία των κουνουπιών. Ήδη πριν από την κακοκαιρία Daniel είχαμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας. Τα κουνούπια σχετίζονται με τα στάσιμα νερά και επομένως αυτό σημαίνει και αύξηση των κρουσμάτων με τον ιού του Δυτικού Νείλου. Διάβασα ότι θα γίνουν εκτεταμένοι ψεκασμοί με drones, αλλά είναι ένα φαινόμενο που θα δούμε ότι θα αυξηθεί».
Ο κ. Ντελέζος υπογράμμισε αναφορικά με την κατάσταση για τους κατοίκους που έχουν ήδη μπει στα σπίτια τους: «Έχουμε αύξηση των αναπνευστικών μολύνσεων, λοιμώξεις και πλέον δρα το φαινόμενο της μούχλας, το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά τον χειμώνα που έρχεται. Η αύξηση της υγρασίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Η μούχλα έχει περάσει στα σπίτια, υπάρχει στο χώμα. Αυτό δεν μας απασχολεί, αλλά το χώμα αυτό έχει μπει στα σπίτια. Όταν στεγνώσει το χώμα, κάνει σπόρους που είναι αερομεταφερόμενοι. Έχουμε τον σοβαρό μύκητα, τον ασπέργιλλο, που μας έχει δώσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Είναι μεταδοτικός μέσω του αέρα όταν υπάρχει μούχλα».
«Ο κόσμος δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με όλα αυτά, παρά μόνο με πλαστικά γάντια, γαλότσες, και αν τραυματιστεί, δεν πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή. Έχουν γίνει και λάθη στην απολύμανση. Ο ασβέστης στα νεκρά δεν λειτουργεί απολυμαντικά, χρειάζεται ένα διάλυμα 25%, δηλαδή με νερό. Αυτό είναι και βασικό. Επίσης, η χλωρίνη παρουσία νερού και ρύπου δεν δρα, πρέπει να στεγνώσει. Πρέπει να απομακρυνθεί ο ρύπος αφού στεγνώσει. Η μούχλα πρέπει να φύγει σε 48 ώρες από την στιγμή που το σπίτι κρίνεται κατοικήσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υγιεινολόγος και λέκτορας Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.