Πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, που σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια έχασε τη ζωή του στο κέντρο της Αθήνας απ’ το άγριο λιντσάρισμα που δέχτηκε από τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά), αλλά και από αστυνομικούς που έφτασαν επί τόπου, πραγματοποίησαν απόψε εκατοντάδες πολίτες, στέλνοντας για άλλη μια φορά μήνυμα κατά της τρανσφοβίας.
Αρχικά οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie συγκεντρώθηκαν στο σημείο που έπεσε νεκρός, στην οδό Γλάδστωνος, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.
Φυσικά επικράτησε το «Οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει» και το «Justice for Zak/Zackie Oh», ενώ υπήρξε και το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Κώστα Μανιουδάκη», ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη διάρκεια «αστυνομικού ελέγχου».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, προσήχθησαν 14 άτομα καθώς κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων.
Αντίστοιχη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα Βενιζέλου.
Στο σχετικό της κάλεσμα η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η οργή μας για τη δολοφονία του, είναι ένα ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει βλέποντας την ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιούνται να κλωτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο.Η οργή μας ξεχειλίζει για κάθε δολοφονημένο αδερφό μας, για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας. Η Άννα, είναι μια από αυτές, είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο σπίτι τους, με τον Άγιο Παντελεήμονα να γίνεται ένας τόπος μαρτυρίου για τις φτωχές τρανς μετανάστριες αδερφές μας, που παλεύουν να επιβιώσουν».
«Ο Ζακ, ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική. Και μας λείπει αφάνταστα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άδικο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προλάβαμε να του το υποσχεθούμε, ορκιστήκαμε όμως στο σύμπαν που απολαμβάνει πλέον το γκλίτερ και τη λάμψη του.
Πέντε χρόνια μετά, δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους. Δεν είμαστε μόνα μας, έχουμε το ένα το άλλο και αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δύναμη. Η δικαιοσύνη, η δημοσιογραφία, το κράτος ολόκληρο τσαλαβουτούν στη λάσπη, εμείς όμως έχουμε των φως των χαμένων μας αδερφών να μας οδηγεί σε νέους αγώνες» αναφέρει ακόμα το κάλεσμα στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες.
Ελ. Κωστοπούλου: «Είμαι περήφανη για τον Ζακ, ήταν ένας μικρός ήρωας»
«Αυτό δεν είναι ρατσισμός; Να σκοτώνεις κάποιον και μετά να του προσάπτεις ένα σωρό επίθετα», ανέφερε η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, μιλώντας στο Κόκκινο με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών απ’ τη δολοφονία του.
«Η ελληνική δικαιοσύνη αφού είδε τα βίντεο, άκουσε τις μαρτυρίες, διαπίστωσε την έλλειψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από το κατάστημα όπου φάνηκε ότι δεν μπήκε για να κλέψει αλλά άλλος ήταν ο λόγος και αφού είδε την έλλειψη τοξικών ουσιών στο αίμα του, αφού είδε ότι αυτά τα άτομα που τον κακοποίησαν επέφεραν τον θάνατό του, μετά από όλα αυτά, όλα τα άτομα που βασάνισαν και τελικά δολοφόνησαν τον Ζακ είναι σπίτια τους, αυτό πως ακούγεται; Ακούγεται σαν δικαιοσύνη;» είπε ανάμεσα σε άλλα.
Μιλώντας για την παρακαταθήκη που άφησε ο Ζακ είπε: «Είναι σπουδαία η παρακαταθήκη. Εύχομαι ότι θα βγουν παιδιά που θα παλέψουν έστω για τα δικά τους δικαιώματα, αν όχι για όλων. Αυτό το κομμάτι χαρτί που το λέμε Ελληνικό Σύνταγμα, είναι ο τέλειος κόσμος. Στην Ελλάδα όμως δεν έχω ακούσει συχνά να αναφερθεί το Σύνταγμα. Έχω δει να διαπιστώνεται ότι αυτό που περνάει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό και όμως να περνάει. Υπάρχουν πολλά παράθυρα που οι ισχυροί και οι πλούσιοι τα εκμεταλλεύονται και ο αδύναμος και ο φτωχός χάνει, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι ισχυρός. Αλλά όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε μόνο για τον Ζαχαρία. Το κάνουμε για όλους τους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση».