Μόνο δυο λεπτά χρειάστηκαν προκειμένου να εντοπιστεί αυτόματα σε ακτίνα 2,5 χλμ. καπνός στην Πεντέλη. Αμέσως απεστάλη η ακριβής τοποθεσία, προκειμένου να διασυνδεθεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής. Όλα έγιναν στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τρεις δοκιμές δύο διαφορετικών συστημάτων με εστίες καπνογόνων.
Όπως δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «υπάρχουν δύο παραδοχές που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η πρώτη είναι ότι το να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνιστά επιβεβλημένη αλλαγή για το σήμερα και όχι για το αύριο. Η δεύτερη έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επίσης αποτελεί μια συνθήκη του παρόντος και όχι του μέλλοντος.
Οι πυρκαγιές που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας και αυτό το καλοκαίρι, μας επιβάλλουν ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να μην αφήσουμε περιθώριο να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Στην Πεντέλη δοκιμάσαμε δύο διαφορετικές λύσεις τεχνολογίας για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα εστίες φωτιάς.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης θα αξιολογήσουμε τις δοκιμές που έγιναν, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας και μπορεί να δώσει λύσεις, εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία είναι να τις προσαρμόσουμε στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Να σημειώσουμε ότι οι ψηφιακές λύσεις που προτείνονται αφορούν σε εργαλεία όπως μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και Lidar sensors, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή αναμεταδότες τηλεόρασης σε δασικές περιοχές της χώρας.
Η εγκατάστασή τους στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας επελέγη διότι ηλεκτροδοτούνται ήδη, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και την απαιτούμενη ασφάλεια στην περίπτωση ενδεχόμενης κλοπής του εξοπλισμού.
Τα συστήματα που σχεδιάζεται να τεθούν στη μάχη της πυρόσβεσης, θα αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να εντοπίζουν εστίες καπνού και να στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού. Συγχρόνως, η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα μπορεί να συνεισφέρει και στην εξιχνίαση εμπρησμών, καθώς θα καταγράφει με ακρίβεια το χώρο και το χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας, ενώ οι κάμερες θα μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπους ή και οχήματα.
Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία τέτοιων συστημάτων από ελληνικές εταιρείες, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Κώστα Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρούσες ήταν και οι δυνάμεις του 9ου Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στελέχη των εταιρειών που παρουσίασαν τα συστήματά τους σε προσομοίωση πραγματικών συνθηκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας, θα «τρέξουν» τις απαιτούμενες διαδικασίες με ζητούμενο να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του εξοπλισμού πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Να αναφέρουμε επίσης ότι την 1η Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα αφορά στον εντοπισμό των οικοπέδων που χρήζουν άμεσα καθαρισμό. Μέσω της πλατφόρμας θα υπάρχει σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των δήμων για τους ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων, ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.