Μαζί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζει και αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια

Advertisement

Βελτιωτικές κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων φέρνει η κυβέρνηση στο «δρόμο» και για την εγκατάσταση και ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων, προανήγγειλε μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης, λιγότερα διοικητικά βάρη για τα ιδρύματα και απλουστεύσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Από τη δική τους πλευρά οι πρυτάνεις μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από το Προεδρείο της Συνόδου στο ΥΠΑΙΘΑ, απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και η έγκριση των νέων Οργανισμών των ΑΕΙ που αποτελεί προτεραιότητα.

Η Σύνοδος επισήμανε ως επιτακτικά και μόνιμα προβλήματα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, διεκδικώντας τουλάχιστον την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Advertisement

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε η εφαρμογή του νόμου στις διαδικασίες εκλογής Πρύτανη και προτάθηκε η επανεξέταση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα σίτισης και στέγασης που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

Μεταξύ πολλών άλλων ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια θα προβλέπει την κατάργηση του δεύτερου γύρου των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης και επαναπροκήρυξη από το «μηδέν» των εκλογών όταν κηρύσσονται άγονες, επειδή είναι αδύνατη η εκλογή των εξωτερικών μελών και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και κατάργηση τμημάτων, όπως ισχύει σήμερα. Οι νέες διατάξεις που θα φέρει στη Βουλή θα ορίζουν ότι: Το Πανεπιστήμιο όταν θα θελήσει να ιδρύσει από το «μηδέν» ένα τμήμα ή να καταργήσει ένα που ήδη λειτουργεί θα ακολουθεί την εξής διαδικασία:

– Καταθέτει το φάκελο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητώντας Γνωμοδότηση

Advertisement

– Εφόσον η Γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ είναι θετική το Πανεπιστήμιο προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης, κατάργησης ή ίδρυσης τμήματος, χωρίς να ερωτηθεί ή να εμπλακεί το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας διατηρεί το δικαίωμα να θέτει ερώτημα στην ΕΘΑΑΕ για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Προϋπολογισμοί: Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της διάταξης η οποία ορίζει για να τροποποιήσει ένα Πανεπιστήμιο τον προϋπολογισμό του, χρειάζεται απόφαση υπουργού. Έτσι πλέον τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων θα τροποποιούν τον προϋπολογισμό χωρίς να περιμένουν (εβδομάδες και μήνες πολλές φορές) ο εκάστοτε υπουργός να υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Σχέδιο Νόμου για το ΕΑΠ: Νέος νόμος για την αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Advertisement

Ψηφιακά όλα τα Πανεπιστήμια: Το επόμενο διάστημα θα γίνονται ψηφιακά όλες οι διαδικασίες στα Πανεπιστήμια.

Χρηματοδότηση

Αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 11 εκ ευρώ. Με 130 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για ερευνητικό εξοπλισμό. Με 60 εκατομμύρια ευρώ για τη διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων. Με 90 εκατομμύρια ευρών για συμπράξεις αριστείας. Με έκτακτη επιχορήγηση 16,1 εκ ευρώ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement