ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Συνέδριο με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές

Advertisement

Μπορεί οι ευρωπαϊκές κάλπες να αποκτούν παραδοσιακά «εθνική ατζέντα» και η προεκλογική περίοδος να μονοπωλείται κατά κύριο λόγο από ζητήματα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προσέλθει στις κάλπες με διακριτή ευρωπαϊκή ατζέντα. Αυτό, όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον στόχο «να γκρεμιστεί το 41%». Άλλωστε, και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει ψηλά τον πήχη ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».

Η Ευρώπη, όμως, αποτελεί ένα κρίσιμο πεδίο άσκησης πολιτικής και ως τέτοιο γίνεται αντιληπτό από την ηγεσία του κόμματος. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Kontra, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι στο τέλος της ημέρας η ευρωπαϊκή νομοθεσία επηρεάζει την ελληνική νομοθεσία. Με αυτό το δεδομένο η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου μπροστά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου εκ των πραγμάτων θα απασχολήσει την ατζέντα του 4ο Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Η Ε.Ε. σε δομική κρίση

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια «δομική κρίση», η οποία επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη που έχουν βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, η Ε.Ε. βιώνει μια διπλή υπαρξιακή κρίση. Από τη μία πλευρά, δεν είχε «επενδύσει» στην ύπαρξη διαφορετικών ενεργειακών εταίρων, γεγονός που δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας μετακυλήθηκαν στους ευρωπαϊκούς λαούς. Από την άλλη, έχει αγκιστρωθεί στη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εν μέσω δομικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Advertisement

Σ’ αυτές τις κρισιακές συνθήκες για την Ένωση, στην Κουμουνδούρου ιεραρχούν ψηλά το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. Πολλώ δε μάλλον όταν οι 27 αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στρατηγική στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ζήτημα που κρίνεται ως κομβικό για τη λεγόμενη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως «γέφυρα» με τις προοδευτικές δυνάμεις

Ο Στ. Κασσελάκης κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μένει αμετακίνητος στη θέση του στην «οικογένεια» της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Άλλωστε, το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί ένα κοινό σημείο αναφοράς για τον όλο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βέβαια, στην Κουμουνδούρου φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίες δεν είναι το τελευταίο διάστημα οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προκρίνει την ανάγκη προοδευτικής συνεργασίας. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση της Ακροδεξιάς, η οποία φλερτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά.

Ο κίνδυνος λοιπόν να αποτελέσουν οι δυνάμεις αυτού του μπλοκ -του οποίου ηγείται ο Βίκτορ Όρμπαν και πλέον στρέφει το βλέμμα της και η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι- έναν ισχυρό ρυθμιστικό πόλο εντός της Ένωσης δημιουργεί, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αυξημένα πολιτικά καθήκοντα στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ακροδεξιά αθροιστικά να καταγραφεί εντός Ευρωκοινοβουλίου ως τρίτη ή ακόμη και ως δεύτερη δύναμη.

Advertisement

Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων

Κορυφαίο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπροστά στις επερχόμενες εκλογές είναι να ξαναχτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τα λαϊκά στρώματα που στρέφονται σε αντιδραστικά πολιτικά σχήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά στις ευρωεκλογές, ένα από τα κεντρικά ερωτήματα -που σίγουρα απασχολεί έντονα τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη και θα απασχολήσει και το 4ο Συνέδριο- είναι το πώς θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών που κινούνται μεταξύ της αποχής και της αποξένωσης από την πολιτική. Με αυτό ως δεδομένο, η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με ακροατήρια τα οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν γύρισαν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, η δημοκρατική ευρωπαϊκή ενοποίηση παραμένει για την Κουμουνδούρου κεντρικός πυλώνας στην ανάλυσή της. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πότε πρέπει να είναι έτοιμη η διακήρυξη των ευρωεκλογών, η οποία θα αποτελέσει μεταξύ άλλων πεδίο συζήτησης και του Συνεδρίου. Ευχής έργον, να εγκριθεί από το ίδιο το Συνέδριο προκειμένου να έχει τη «μάξιμουμ» νομιμοποίηση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζουν ότι βασική αιχμή αποτελεί μεταξύ άλλων η αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Κοινωνικής και Οικολογικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζουν ότι η διαχείριση της πανδημίας έδειξε ότι οι ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών κινούνται στον αντίποδα του Συμφώνου Σταθερότητας, η επιστροφή του οποίου «θάβει» την όποια προοπτική ευημερίας. Αναφορικά με τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, ο Στ. Κασσελάκης έχει προαναγγείλει προκριματικές εκλογές. Ταυτόχρονα, έχει καταστήσει σαφές ότι θα «επενδύσει» στην ανανέωση δίνοντας χώρο σε μια νέα γενιά στελεχών.

Εφ. ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement