Πανεπιστήμια: Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για την εξ αποστάσεως εξεταστική

Advertisement

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Advertisement

«Η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις σχολές που είναι σε εξέλιξη καταλήψεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.

Πανεπιστήμια: Υπέρ της ψηφιακής εξεταστικής οι περισσότεροι πρυτάνεις

«Εμείς έχουμε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες μας και είμαστε έτοιμοι, εφόσον λάβουμε την απόφαση, να προχωρήσουμε σε εξ αποστάσεως εξεταστική. Τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η Σύγκλητος», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, στον «Ε.Τ.». Υποστηρίζει βέβαια ότι πρόκειται για μία ακραία λύση. «Εχουμε 11 τμήματα από τα 31 υπό κατάληψη. Ομως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Είναι ακραία λύση και λυπάμαι ειλικρινά που στον 21ο αιώνα έχουμε κλειστά πανεπιστήμια με αλυσίδες. Ομως εμένα μ’ ενδιαφέρει να μη χαθεί η εξεταστική για τους φοιτητές μου», σημειώνει.

Advertisement

Νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής, σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι η ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική λύση σχολιάζοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε την παραμικρή δυνατότητα να ολοκληρωθούν κανονικά οι εξετάσεις».

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μία χαρακτηριστική περίπτωση Ιδρύματος με εργαστηριακά μαθήματα, με τη φύση του επιστημονικού αντικειμένου να περιπλέκει την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής, το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, αναφέρει στον «Ε.Τ.»: «Πριν λάβουμε την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας, είχα ήδη ζητήσει να συνέλθει η Σύγκλητος. Τη Δευτέρα το πρωί, πριν την έκτακτη Σύνοδο, θα τεθούν στη Σύγκλητο τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιστημονικών αντικειμένων της κάθε σχολής και θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις βάσει αυτών. Δεν είναι απόφαση του πρύτανη αλλά της Συγκλήτου», ξεκαθαρίζει.

«Η πραγματοποίηση εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους τόσο για λόγους ακαδημαϊκούς όσο και για λόγους σχετιζόμενους με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι δυνατή και δεν επιτρέπεται», αναφέρει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήδη από τις 19 Ιανουαρίου. Με νεότερη ανακοίνωση, η Πρυτανεία παρέπεμψε σχετικά με την εξεταστική σε αυτή την απόφαση, αν και ζήτησε από τις διοικητικές υπηρεσίες να συμβάλουν με τηλεργασία στην ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Advertisement

«Δεν είναι εύκολη η διενέργεια ψηφιακής εξεταστικής. Εμείς πιστεύουμε ότι η εξεταστική πρέπει να γίνει διά ζώσης. Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ακόμα και τα θεωρητικά μαθήματα είναι δύσκολο να εξεταστούν εξ αποστάσεως», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Παναγιώτης Καλδής.

H ΔΑΠ έστειλε επιστολή στον κ. Πιερρακάκη ζητώντας να μη χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, 164 τμήματα στα συνολικά 433 τελούν υπό κατάληψη εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Νωρίτερα, πάνω από 320 φοιτητές της Νομικής ΕΚΠΑ είχαν στείλει επιστολή στην Κοσμητεία και την Πρυτανεία ζητώντας ειδική μέριμνα ιδίως για όσους είναι επί πτυχίω, με την Κοσμητεία να ανταποκρίνεται για αυτούς που βρίσκονται από το 9ο εξάμηνο και πάνω.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement