Οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων, σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας, κατέστησε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από τα πιο… φειδωλά στην Ευρώπη.
Η σύνταξη γήρατος με λιγότερα από 40 έτη δίνεται στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ η ανταποδοτική παροχή δεν ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, για να ανέλθει το ποσοστό της ανταπόδοσης στο 55%, ο εργαζόμενος πρέπει να εργαστεί-ασφαλιστεί για 50 ολόκληρα έτη.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προωθούνται κατά περίπτωση, χωρίς σχέδιο και αναλογιστική μελέτη, αποσπασματικές ρυθμίσεις που εντείνουν το αίσθημα της αδικίας. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ισόνομα στις παροχές και δικαιοσύνη στα κριτήρια. Ειδικά όταν το Ασφαλιστικό Σύστημα χρηματοδοτείται με σχεδόν 15 δις ευρώ το χρόνο από τους φορολογουμένους…
Όμως, και προκείμενου οι κυβερνώντες να δείξουν ότι διατηρείται η… αυστηρή διαχείριση, σε ένα σύστημα όμως που διαβρώνεται από αποσπασματικές τροπολογίες, το Ασφαλιστικό είναι γεμάτο από ακραίες αδικίες…
Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι…
Συγκεκριμένα:
1.Σε τακτά χρονικά επιδόματα και, πάντως, σε προεκλογικό χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη στήριξη, αλλά εκεί που υπήρχε το ΕΚΑΣ ή η ουσιαστική συνδρομή των συνταξιούχων, τελικά επελέγη η κατά (προεκλογική περίσταση) καταβολή επιδομάτων (σε μια προσπάθεια κομματικού εκμαυλισμού).
2.Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% πέρυσι με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%). Αυτό επιτυγχάνεται με το τρικ του μισού (υψηλού) πληθωρισμού, συν το μισό (χαμηλότερο) ΑΕΠ…
3.Ακόμη και αυτές οι, κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού, αυξήσεις ψαλλιδίστηκαν από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου καθώς ξεπέρασε (ονομαστικά) τα 720 ευρώ! (Με αφορολόγητο όριο τα 8.636 ευρώ το χρόνο).
4.Οι ανάπηροι, ακόμη και με ιατρικό ποσοστό 50% και ανεξαρτήτως επαγγέλματος (ειδικότητας), λαμβάνουν σύνταξη (59% οι αγρότες, αλλά μόνο για φέτος. Από το 2025 θα λαμβάνουν και αυτοί σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 50%). Αν και η παροχή του ΕΦΚΑ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή, το κρίσιμο ποσοστό το συγκεντρώνουν οι ασφαλισμένοι αθροίζοντας επιμέρους ποσοστά από διάφορες πάθησης, ακόμη και από νόσους που… δεν αποδεικνύονται προφανώς (σ.σ. συνήθως ένα ποσοστό 10%-15% από τη μέση ή ψυχολογικά αίτια). Και, παράλληλα, συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς καν το πέναλτι του 10% επί του μισθού που αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος.
5.Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι εργάζονται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνήθως σε τομείς ευθύνης και διοίκησης. Υπάρχουν παραδείγματα όπου σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς του δημοσίου ακόμη και το 15% ή 20% του προσωπικού είναι συνταξιούχοι. Οι οποίοι, παραμείνουν στην υπηρεσία μάλλον με αδιαφανή κριτήρια. Η εξέλιξη αυτή αφενός στερεί θέσεις εργασίας από τους νέους, οι οποίοι κατά τεκμήριο διαθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα, αφετέρου δεν επιτρέπει την υπηρεσιακή ανέλιξη των εργαζομένων-εργαζομένων….
6.Την ίδια στιγμή που οι συνταξιούχοι εργάζονται με την επιβάρυνση του 10% επί των υποδοχών, οι χήρες που καλούνται να μεγαλώσουν τις οικογένειές του ή τα ορφανά (φοιτητές συνήθως σε άλλη πόλη) εάν εργαστούν χάνουν το 50% της κουτσουρεμένης -κατά 30%- σύνταξης λόγω θανάτου…
7.Η κυβέρνηση έχει ονοματίσει «ενεργό γήρανση» την απασχόληση των συνταξιούχων. Ενώ την ίδια στιγμή η ανταποδοτική σύνταξης για περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης αυξάνει ελάχιστα, μόλις κατά 0,5% κάθε έτος. Όταν από το 34ο μέχρι το 40ό έτος ασφάλισης αυξάνει για κάθε χρόνο κατά 2,55%. Και η εθνική σύνταξη παραμείνει καθηλωμένη στα 426 ευρώ, είτε κάποιος εργάστηκε για 20 έτη είτε για 45…