Τρελάθηκε η τεχνητή νοημοσύνη και την απέσυρε η Google

Advertisement
Πρόκειται για το oλοκαίνουριο πρόγραμμα ΑΙ που χρησιμοποιεί η Google, αλλά αναγκάστηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να το αποσύρει για αρκετές μέρες προς «επιδιόρθωση», προκειμένου να αυτό να πάψει να παράγει ιστορικές ανακρίβειες σε βαθμό γελοιότητας.Τροφοδοτούμενο και επηρεασμένο από την πλύση εγκεφάλου της λεγόμενης κουλτούρας της αφύπνισης ή του «δικαιωματισμού» (της λεγόμενης woke culture, που κυριαρχεί σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως και στην πολιτική ατζέντα πολλών δυτικών κυβερνήσεων), το Gemini για λόγους φυλετικής ισότητας παρουσίασε ύστερα από αιτήματα των χρηστών (οι οποίοι από ένα σημείο και μετά άρχισαν να … κάνουν πλάκα) ως αληθινές κάποιες «ιστορικές» εικόνες που δεν υπήρξαν ποτέ.

Ως άβουλο ηχείο της «πολιτικής ορθότητας», το Gemini παρουσίασε ως «ιστορικά πρόσωπα»… Κινέζους και μαύρους ναζί, σκουρόχρωμους αρχαίους Ελληνες και Βίκινγκς, μαύρους Πάπες και έγχρωμους «προπάτορες του αμερικανού έθνους» – οι οποίοι είχαν στην πραγματικότητα τους Αφροαμερικανούς μόνο για δούλους! Είναι η πρώτη φορά που η Τεχνητή Νοημοσύνη υποπίπτει σε τόσο ακραίες γκάφες λόγω στρεβλής διαπαιδαγώγησης, καθώς ως τώρα ξέραμε ότι τέτοια φωτογραφικά «κατορθώματα» ήταν απλώς deep fake. Την περασμένη Πέμπτη το Gemini αρνήθηκε να παραγάφει την εικόνα «ενός λευκού άνδρα», όπως τού ζήτησε ο αναλυτής Πληροφορικής, Μπεν Τόμπσον, με το επιχείρημα ότι «αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εθνότητα». Οταν όμως του ζήτησε εικόνες μαύρων και Ασιατών, τις παρήγαγε με τη σέσουλα!

«Εργαζόμαστε ήδη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με το πρόγραμμα δημιουργίας φωτογραφιών του Gemini», διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του Google στην πλατφόρμα Χ. «Ενόσω διαρκεί αυτό, θα διακόψουμε το πρόγραμμα παραγωγής ανθρώπινων εικόνων», συμπλήρωσαν «και θα επανεγκαταστήσουμε μια βελτιωμένη έκδοση πολύ σύντομα».

Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν ένας χρήστης του Χ πόσταρε φωτογραφίες από το αποτέλεσμα του αιτήματος που υπέβαλε στο Gemini να του «φτιάξει μια εικόνα Γερμανού στρατιώτη του 1943» (μάλιστα έγραψε εσκεμμένα λάθος solidier αντί για soldier, προκειμένου να παρακάμψει τυχόν αντιναζιστικά «φίλτρα»). Το αποτέλεσμα ήταν γελοίο, καθώς το πρόγραμμα έβγαλε μαύρους, Ασιάτες και Αμερικανούς αυτόχθονες με ναζιστικές στολές.
Κάποιοι άλλοι χρήστες παρατήρησαν ότι το Gemini επιδεικνύει ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος των… λευκών, καθώς δεχόταν να παράγει εικόνες μόνο «κινεζικών», «εβραϊκών», «νοτιοαφρικανικών» κ.ά. νεόνυμφων ζευγαριών. «Δεν μπορώ να ικανοποιήσω το αίτημά σας λόγω της πιθανότητας διαιώνισης επιβλαβών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, που σχετίζονται με συγκεκριμένες εθνότητες ή αποχρώσεις δέρματος», απάντησε χαρακτηριστικά σε όσους του ζήτησαν να δείξει ένα τυπικό λευκό ζευγάρι.

Δεύτερη αποτυχία για την Google

Advertisement

Η Google παραδέχθηκε μεν την αστοχία του Gemini στην κατασκευή συγκεκριμένων ιστορικών φωτογραφιών, αλλά υπερασπίστηκε γενικά την πολυφυλετική νοοτροπία του, με το σκεπτικό ότι το χρησιμοποιούν άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί, ότι πριν από το Gemini η Google αντιμετώπισε πρόβλημα και με το προηγούμενο chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης δικής της κατασκευής, το Bard. Οταν το πρωτοδιαφήμισε πέρυσι στο Χ ανακάλυψε ότι το πρόγραμμα έκανε ένα χοντροκομμένο λάθος για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Eλπίζοντας να ξεχαστεί το περιστατικό και να αποκατασταθεί η φήμη του, το Google μετονόμασε ουσιαστικά το Bard σε Gemini στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ομως ο ανταγωνισμός της με το ChatGpt της OpenAI και με το Copilot της Microsoft δεν πηγαίνει καθόλου καλά ύστερα από το τελευταίο ξεγύμνωμα. Ακόμη κι αν το Gemini διδαχθεί καλύτερα την Ιστορία, η απώλεια πελατών και διαφημιστικών εσόδων για την Google πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement