Σύγκρουση στη Βουλή για τα Τέμπη, εκκρεμεί ενημέρωση για τη δικογραφία

Advertisement
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσβαση στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας. Θα την έχετε μόλις τη λάβουμε, απαντούν πηγές του προεδρείου. Σφοδρή κριτική από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά στην Ολομέλεια.

Την πρόσβαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος απ’ την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «η δικογραφία έφυγε από τη Λάρισα την Παρασκευή (23/02/2024)».

Απαντώντας πηγές που πρόσκεινται στο προεδρείο της επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπαν ότι «το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής», αλλά ότι μόλις αυτό παραληφθεί θα βρίσκεται στη διάθεση των μελών της εξεταστικής επιτροπής.

«Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφεραν οι πηγές.

Advertisement

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι, «μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους».

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, που μετέχουν στην επιτροπή ζητούν την άμεση συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.  Όπως αναφέρουν σε σχετικό αίτημα τους προς το προεδρείο της επιτροπής οι Ν. Καραθανασόπουλος και Μ. Κομνηνάκα «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς την Βουλή και της αποστολής της δικογραφίας, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής».

Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ότι στις 8 Μαρτίου, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους και ότι, αυτά θα συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

Advertisement

Σύγκρουση και στην Ολομέλεια

Παράλληλα η σύγκρουση μεταφέρθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Μιχάλη Κατρίνη (ΠΑΣΟΚ) και τον Νάσο Ηλιόπουλο (Νέα Αριστερά) να κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλειοψηφία και τον Θάνο Πλεύρη από την ΝΔ να αναφέρει ότι το πόρισμα της Εξεταστικής θα αποδεικνύει την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολό τους τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, να αναδειχθούν διαχρονικά οι παθογένειες και προφανώς να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

«’Οι 57 οικογένειες αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν την αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών’» είπε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε ότι ‘«η κυβέρνηση, όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια, υιοθετεί την τακτική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο». «Το είδαμε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και σίγουρα θα το ξαναδούμε σε ό,τι άλλο ανακύψει στο μέλλον», συμπλήρωσε. Τόνισε δε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συστήθηκε όχι για να μάθουμε την αλήθεια, αλλά για να απλώσει ένα πέπλο συγκάλυψης των ευθυνών που υπάρχουν για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Μια εξεταστική που έκλεισε τις εργασίες της με συνοπτικές διαδικασίες και άφησε στο απυρόβλητο, όλους όσοι η εμπλοκή τους θα ενοχλούσε την κυβέρνηση. Με πρώτον από όλους τον τότε Υπουργό Μεταφορών, όμηρο του Μαξίμου που ανταλλάσσει τη σιωπή και την στήριξή του προς τον Πρωθυπουργό με την προστασία του. Την Hellenic Train, με την οποία κανείς δεν ασχολείται. Φτάσαμε στο σημείο, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train να μην αποδέχεται καμία ευθύνη της εταιρείας για το δυστύχημα. Ακολούθησαν οι κύριοι Τριαντόπουλος – Αγοραστός που μπάζωσαν το σημείο του ατυχήματος. Ο κ. Αγοραστός που αρνήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική, θα μπορούσε να μας πει ποιος του έδωσε την εντολή για το μπάζωμα. Και φυσικά, ο κ. Τριαντόπουλος δεν κλήθηκε ποτέ στην εξεταστική», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι ένα χρόνο μετά τα Τέμπη χωρίς καμία ντροπή η πλειοψηφία συνεχίζει να λέει ψέματα, ενώ ρώτησε γιατί δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες. «Ό,τι και να κάνετε, τίποτα δεν θα σας ξεπλύνει. Με τον τρόπο που το χειριστήκατε αυτό -το οποίο ήταν πολιτική ευθύνη πρώτα απ’ όλα της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών- το κάνατε συλλογική ντροπή και συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησής σας και να ξέρετε ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί, κανείς και καμία δεν θα ξεχάσει», είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Τον λόγο για να απαντήσει έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων για να πει ότι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν -και πρέπει να το κάνουν- και τόνισε ότι πρώτος εκείνος έχει πει ότι είναι και απολύτως λογικό οι οικογένειες να είναι καχύποπτες και να θέλουνε και στο κομμάτι της Δικαιοσύνης και στο κομμάτι της πολιτικής διερεύνησης να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό.

Απευθύνθηκε, ωστόσο, προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης λέγοντας πως όμως, το δικαίωμα δεν θα το δώσω στην αντιπολίτευση, «η οποία πάει να καπηλευτεί σε μεγάλο βαθμό μια τραγωδία ανθρώπων».

Advertisement

Ανέφερε ότι για την τραγωδία διεξάγεται η δικαστική διερεύνηση με την δικαιοσύνη προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα σε μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με πραγματογνωμοσύνες και με ειδικές διαδικασίες που πρέπει να λάβουν χώρα, αλλά και με αρκετούς κατηγορουμένους που σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Επίσης, ο Θ. Πλεύρης ανάφερε ότι διεξάγεται και πολιτική διερεύνηση, με την ΝΔ να έχει ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτάθηκε από την αντιπολίτευση, με αλλαγή στο Σύνταγμα που η ίδια αυτή η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει. Προσέθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή που εξέτασε τριάντα επτά μάρτυρες, ο Κώστας Καραμανλής επί οκτώμισι ώρες έδωσε απαντήσεις στην Επιτροπή, όπως και το σύνολο των διοικήσεων και κατηγορούμενοι στην υπόθεση και το σύνολο των πολιτικών προσώπων που σχετίζονταν με τη διαχείριση των θεμάτων των μεταφορών από τότε που όρισε και η ίδια Εξεταστική Επιτροπή ότι πρέπει να γίνει έρευνα.

«Συνεπώς, μάρτυρες κλήθηκαν. Παρόλο που από αυτούς τους τριάντα επτά, οι περισσότεροι ήταν μάρτυρες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση, προφανώς έρχεται και λέει ότι θέλει και άλλους μάρτυρες» είπε ο κ. Πλεύρης, πρόσθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξάντλησε τις δυνατότητες ελέγχου που υπήρχαν και κατέληξε επισημαίνοντας λέγοντας πως: «Εδώ είμαστε για να κριθούν τα πορίσματα».

Advertisement

«Διότι για πρώτη φορά στα χρονικά βλέπω να κρίνεται μία Εξεταστική Επιτροπή, να απαξιώνεται ένα έργο το οποίο έχει γίνει από την αντιπολίτευση, να αποχωρεί η αντιπολίτευση» είπε και διερωτήθηκε αν η Αντιπολίτευση θα καταθέσει πορισματικές θέσεις.

«Γιατί και ο ελληνικός λαός και το σύνολο των κομμάτων και πρωτίστως οι συγγενείς, είναι αυτοί που θα κρίνουν με τον πιο αυστηρό τρόπο το πόρισμα το οποίο θα υπάρξει. Και θα δείτε με το πόρισμα, αν από όλη αυτήν τη διαδικασία η πλειοψηφία αυτή πραγματικά θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση στο σύνολό της και ποιοι ενδεχομένως προσπαθούνε από αυτήν την τραγωδία να έχουνε μικροκομματικά οφέλη» είπε ο κ. Πλεύρης. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ένα πόρισμα το οποίο και οι συγγενείς που θα το διαβάσουν θα δουν ότι η προσπάθεια έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολο τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία, καθώς επίσης να αναδειχθούν και οι παθογένειες που υπήρξαν -και σε διαχρονικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τελικής διακυβέρνησης- και προφανώς, να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης για όλο αυτό το σκέλος.

Ν. Καραθανασόπουλος: «Πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών από όλες τις κυβερνήσεις»

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπεύθυνους μιλώντας απλά για «ανθρώπινο λάθος», αλλά και τις άγονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα, για να συσκοτίσουν τις αιτίες, στην Εξεταστική Επιτροπή, που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, έγινε συζήτηση και αναδείχθηκαν σημαντικά στοιχεία», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Advertisement

Και αναφερόμενος στις εργασίες της εξεταστικής, είπε ότι «στη συζήτηση που έγινε, βγήκαν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ότι δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφάλειας, όταν έγινε το δυστύχημα. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, σχεδόν το 1/3 του οργανογράμματος, που σημαίνει ελλιπής εκπαίδευση, λειψή εμπειρία και εντατικοποίηση της δουλειάς, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση που μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος».

Αλλά επισήμανε ότι «δεν αναδείχθηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη και στην πυρκαγιά, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών, αλλά και των δικαστικών αρχών, γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθεί τι μετέφερε το εμπορικό βαγόνι».

Σύμφωνα με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, το ΚΚΕ «εντοπίζει πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών από όλες τις κυβερνήσεις γιατί υπήρχε μία αλληλουχία αποφάσεων στην υπόθεση διαχείρισης των σιδηροδρόμων» και χαρακτήρισε «»κροκοδείλια δάκρυα» τους ισχυρισμούς των άλλων κομμάτων για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», υπενθυμίζοντας πως «στη διάρκεια της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που είχαν απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση αυτού του νόμου».

Advertisement

Χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι οικογένειες των θυμάτων, στην ΕΣΗΕΑ, τα μέλη της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους, που αφενός κατέδειξε τη μη διερεύνηση βασικών στοιχείων του εγκλήματος κι αφετέρου υπογράμμισε ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά ζητήματα στο θέμα της ασφάλειας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement